Kad je priprema pizze u pitanju, vječita je rasprava: što je bitnije – tijesto ili nadjev? Odgovor je jednostavan – i jedno, i drugo! Složit ćete se s nama da bez dobrog tijesta nema ni dobre pizze. Za ovo će vam prefino tijesto trebati svega pola sata vremena, no ako vam se i pola sata čini predugo, imamo mi rješenje i za tijesto gotovo za 5 minuta, pogledajte trik za pizza-tijesto bez dizanja.

Ako kojim slučajem nemate pećnicu, a voljeli biste začas pripremiti pravu domaću pizzu, za vas je kao stvoren recept za prefinu pizzu koja se ne mijesi, a peče se na štednjaku.


Sastojci za tijesto za pizzu (za promjer 30-35 cm):

  • 300 g brašna tip 00 (ili pomiješajte u istom omjeru oštro i glatko pšenično brašno)
  • 2 prstohvata soli
  • 180-200 ml mlake/tople vode
  • 6 g suhog kvasca ili 12 g svježeg kvasca (plus žličica šećera i malo toplog mlijeka za dizanje kvasca)


Priprema tijesta za pizzu:

  1. Suhi (ili svježi) kvasac, žličicu šećera, žličicu brašna i malo toplog mlijeka dobro izmiješajte i pustite na toplom da se kvasac digne. Zatim u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto prosijte brašno tip 00 ili pomiješano oštro i glatko brašno, dodajte mu sol i dobro izmiješajte. U brašno dodajte dignuti kvasac i mlaku vodu pa umijesite tijesto.
  2. Tijesto mijesite 10 minuta, sve dok ne dobijete lijepo, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si s dodavanjem brašna sve dok ne dobijete odgovarajuću teksturu tijesta). Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili pa ga lagano nauljite maslinovim uljem, prekrijte i pustite da odmara najmanje 15 minuta (što duže odmara, tijesto je prozračnije).
  3. Dok tijesto odmara, pripremite umak od rajčice. Narežite mozzarellu ili je natrgajte (ovisno o strukturi same mozzarelle).
  4. Odmoreno tijesto još jednom premijesite pa ga stavite na papir za pečenje, nauljite ruke maslinovim uljem i rukama dobro razvucite (ili razvaljajte valjkom, ako vam je tako zgodnije) tijesto u formu kruga ili kvadrata, ovisno o plehu na kojem pečete.
  5. Stavite tijesto na pleh na kojem ćete peći pizzu. Kistom dobro premažite tijesto maslinovim uljem, a potom i pripremljenim umakom od rajčice. Pizzu nadjenite omiljenim sastojcima i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 250 °C (ventilacija) na donju rešetku i pecite 8-10 minuta.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju