Sastojci:

450 grama mljevenog mesa po želji
75 ml mlijeka
100 grama krušnih mrvica
1 veliko jaje
100 grama naribanog parmezana
50 grama nasjeckanog peršina
100 grama sitno narezanog crvenog luka
1 češanj češnjaka narezanog na sitno
1 čajna žličica soli
malo papra

Priprema:
1. Što je mljeveno meso masnije, to će i kuglice biti nježnije za jesti. Najbolje je upotrijebiti kombinaciju svinjećeg i junećeg mesa, ali u obzir dolaze i sve ostale vrste. Preferirate li pileće ili pureće mljeveno meso, više pazite tijekom termičke obrade, jer će se okruglice od ovog posnog mesa prije isušiti.

2. Potopite krušne mrvice u mlijeku dok se ne pretvore u vlažnu kašu pa dodajte mljevenom mesu. Ova kombinacija pomaže da tijekom termičke obrade meso zadrži vlažnost, te da spriječi skupljanje proteina i žilavost. Ako pri ruci nemate mrvice, možete se poslužiti i smrvljenim krekerima.


3. Mesu i mrvicama pridodajte svježe jaje (koje je također iznimno važno za sočnost krajnjeg jela), kao i sir, luk te ostale začine.

4. Smjesu za mesne okruglice miješajte i oblikujte rukama! Pod prstima ćete lakše osjetiti je li smjesa previše vlažna odnosno dovoljno stabilna za izradu ovog finog jela. Ipak, nemojte pretjerivati s dodirivanjem smjese – miješajte tek onoliko koliko je potrebno da se sljube svi sastojci.

Od ove smjese trebali biste dobiti otprilike 25 do 30 komada okruglica promjera tri do četiri centimetara.

5. Okruglice možete staviti peći na lim u prethodno zagrijanu peć na 200 Celzijevih stupnjeva na 25 minuta, ili ih skuhati na tradicionalni način - u umaku. Uronite sirove mesne okruglice u vrući umak od rajčice tako da budu poklopljene skoro do vrha, pa ih kuhajte na umjerenoj temperaturi na štednjaku oko 35 minuta. Dobar tek!

U našoj fotogaleriji pogledajte još par ideja za posluživanje mesnih okruglica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju