Kad nam dođu prve obilnije kiše, kao generalna proba jeseni, pritom polako ispirući miris soli, sredstava za sunčanje i svega onog što čini naše ljetne uspomene, vrijeme je za planiranje novog putovanja. I to onog zimskog, jer sljedeće ljeto stvarno je predaleko. Zimski odmor iz snova za neke znači slalom niz visoke, snježne padine ili pak uživanje u popularnim adventskim destinacijama začinjenim zimskim sniženjima, ali mi se priklanjamo nekim drugim idejama.

Dok kod kuće vladaju uvjeti iz hladnjače, mi želimo tirkizno more, bijeli pijesak, hlad koji stvaraju palme, kokosov orah sa slamkom i oko vrata vjenčić od egzotičnog cvijeća. Sve ovo smo dosad viđali u filmovima i bilo je rezervirano za one nešto dubljeg džepa, ali uz povoljnije cijene avionskih karata i šansu da ih, zajedno sa smještajem, platimo na rate, ne moramo više samo ljubomorno gledati tuđe profile na Instagramu. Naša egzotična avantura pristupačnija je no ikad.

Uz pomoć travel.ekupi.eu istražili smo sve strane svijeta i pronašli top 5 mjesta na kojima možete prezimiti ove godine:

1. Zanzibar

Arhipelag nasuprot tanzanijske obale, poznat kao rodni kraj Freddieja Mercurya i po najljepšim plažama na svijetu (izdvojili bismo Nakupendu, Paje i Jambiani). Mjesto je to gdje će zadovoljstvo pronaći i avanturisti i oni nešto mirnijeg duha. Kad vam dosadi lješkaranje na plaži, na vas će čekati bogata povijesna ostavština. Ne propustite isprobati i poznate zanzibarske začine koji čine važnu kariku domaćeg gospodarstva. Ljubitelje zelenila i životinja očarat će šetnja Jozani šumom koja je pružila dom jedinstvenoj i zaštićenoj vrsti majmuna, zanzibarskih crvenih kolobosa. Ukratko, Zanzibar će vas oduševiti, a na umu uvijek imajte omiljenu uzrečicu lokalaca – Hakuna Matata.

Saznajte kako povoljno putovati i odsjesti u Zanzibaru.

2. Sejšeli

Nešto dublje u Indijskom oceanu smjestili su se Sejšeli. Zemaljski raj, kako mu vole tepati, čini čak 115 otoka, a nešto popularniji postali su nakon što su ugostili izbor za Miss Svijeta 1997. i 1998. (sjećamo se svi naše Anice). Ovo je jedan od odmora s kojeg se možete vratiti bogatiji nego što ste otišli jer otoci, navodno, još skrivaju blago Oliviera Levasseua koje se procjenjuje na otprilike 160.000 $.

Sejšeli će vas impresionirati svojim plažama i granitnim stijenama, kao i brojnim životinjskim vrstama koje obitavaju na otocima, što u moru, što izvan njega. Obvezno, kad ste već tamo, pozdravite Esmeraldu, najtežu kornjaču na svijetu.

Želite upoznati Esmeraldu? Bukirajte putovanje na Sejšele.

3. Tenerife

Tenerife, najveći od Kanarskih otoka i nama najbliža egzotičnija lokacija, jedna je od omiljenih destinacija hrvatskih turista (i mnogih drugih u svijetu). Otok obiluje dugim pješčanim plažama od kojih su neke, zahvaljujući vulkanskom porijeklu otoka, crne boje! Vulkan Teide, visine 3.000 metara, najveći je vrh Tenerifa, a ujedno i Španjolske. S obzirom na to da je posljednja erupcija bila prije više od 100 godina, poprilično je sigurna turistička atrakcija koju preporučujemo da posjetite. Uz obilje prirodnih i kulturnih ljepota, mnoštvo zabavnih parkova i bogat noćni život, Tenerife vam neće dosaditi.

P. S. Obavezno posjetite plantaže banana – neke činjenice o bananama jako će vas iznenaditi.

Ovdje saznajte sve o povoljnim letovima i smještaju za Tenerife.


 
4. Honolulu

Honolulu je glavni grad Havaja i vaša idealna početna točka prije obilaska ostalih otoka arhipelaga (osam velikih otoka i oko 130 otočića i atola). Čak i ako ne napuštate Honolulu, sigurno ćete se dobro provesti. Tamo se nalazi jedna od najrazvikanijih plaža na svijetu – Waikiki Beach. Nakon penjanja na Diamond Head po pogled koji osvaja, odmorite se na plaži uz obavezno ispijanje Mai Taia. Ako se uputite na neki od drugih otoka, pronaći ćete bezbrojne prelijepe plaže, čudesnu prirodu i vulkanske nacionalne parkove ili, jednostavnije rečeno, krajolike koji oduzimaju dah. I naravno, dok ste tamo, naravno da morate naučiti jahati divlje valove.

Želite na Havaje? Provjerite ponudu letova i smještaja za Honolulu. Aloha!

5. Bali

Svakako najpoznatiji otok Indonezije koji pruža toliko različitih iskustava. Fascinantna priroda u koraljnom i vulkanskom okruženju, oborit će vas s nogu. Ne brinite, kad se to dogodi, možete se relaksirati u nekom od brojnih spa mjesta uz tradicionalne masaže.

Plivajte s dupinima, šetajte kroz rižina polja, razgledajte hramove i družite se s majmunima (oprezno, jer su ti slatkiši pravi mali kradljivci). Kao suvenir ponesite kući nešto od tradicionalnog nakita ili svilenih šalova. Sjajno je kad ih cjenkanjem dobijete po povoljnijim cijenama. Za dašak Hollywooda posjetite tržnicu Ubud, iz filma "Jedi, moli, voli“ s Juliom Roberts. Bali je idealno mjesto za stvaranje uspomena koje nikad ne blijede.

Zgrabite svoju kartu za Bali!



Živite svoje snove - i sretan vam put!

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju