Zatvori su prilično tužna i sumorna mjesta u koja odlazite prisilno kako bi "odradili svoj dug prema društvu". S druge strane, hoteli su, posebno oni luksuzni, oaze mira i komfora te često simboliziraju bijeg iz stvarnog svijeta. S obzirom na to da novac pokreće svijet, i zatvori mogu začas postati hoteli!



Najpoznatiji europski hotel koji je nastao iz zatvora zasigurno je nizozemski Het Arresthuis. Hotel se smjestio u regiji Roermond, a "nastao" je iz zatvora otvorenog 1863. godine. Na prozorima se i dalje nalaze rešetke, a tu su naravno i originalna vrata ćelija te željezno stepenište.

No nakon što otvorite vrata ćelije, uživate u čistom luksuzu. Naime, više nekadašnjih ćelija spojeno je u jednu sobu koja je prilično dobro uređena, a ako imate viška novca, na raspolaganju vam je mogućnost iznajmljivanja cijelog "zatvorskog bloka" u kojem možete napraviti zabavu i pritom pozvati do 200 ljudi.

U zadnje 4 godine u Nizozemskoj se zatvorilo 20-ak zatvora jednostavno zbog toga što država bilježi pad stope kriminala za 25 posto. Također, nekim prekršiteljima kazne se i smanjuju, a sve više i više sredstava ulaže se u rehabilitaciju zatvorenika i njihovu reintegraciju u vanjski svijet.

Ujedno, nizozemske vlasti neke su zatvore prepustile belgijskoj i norveškoj vladi, a mnogi drugi zatvori postali su prihvatni centri za izbjeglice. Naravno, dio je pretvoren i u već spomenute hotele, a s obzirom na popularnost Het Arresthuisa, još neke zatvore čeka jednako ružičasta sudbina.



I diljem Europe možete naići na ovakve hotele. Jedan od najpoznatijih je Malmasion u Oxfordu. Ovdje je posebno lijepo s obzirom na to da se radi o dvorcu u kojemu je i nekad bio zatvor. I dok su prije ljudi plakali kad bi išli tamo, danas se u Malmasionu uživa u luksuzu.

No, ako ne planirate u Nizozemsku i Englesku uskoro, "zatvorsko" iskustvo možete osjetiti i u obližnjoj Ljubljani. Naime, ovdje već godinama radi i priličnu popularost bilježi hostel Celica, koji je također otvoren na mjestu nekadašnjeg zatvora

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju