Ljepotu, ma koliko god to patetično možda zvuči, možete pronaći svugdje na svijetu. Isto tako, ljepotu možete pronaći i u svakom koraku Rusije, zemlje prebogate poviješću i značajnim događajima. Ipak, vjerojatno ne očekujete da ćete u površinski najvećoj zemlji svijeta pronaći ovakvu divotu ni manje ni više nego u podzemnoj željeznici!

Obično o podzemnima mislimo kao i hladnim, vlažnim, sivim, a ponekad i zastrašujućim mjestima. Moskovski metro je apsolutno sve suprotno nabrojanom. Na ukupno 325,4 kilometara dugih tračnica i 12 linija, protežu se 194 stanice, ukrašene u bogatom i raskošnom stilu. 8 do 9 milijuna putnika, koliko ovaj metro dnevno preveze, može uživati u nesvakidašnjim ljepotama, i osjećati se kao da prolazi kroz nekakav muzej.



Metro je otvoren davne 1935. godine, kad je na djelu bila jaka propaganda Sovjetskog saveza. On je trebao pokazati svu raskoš i bogatstvo zemlje, i blagostanje prema kojem se država kreće, te je zato napravljen toliko raskošno, sjajno i imperijalno. Skupocjeni lusteri i živi murali nekadašnjih sovjetskih lidera nešto su što ovdje ne možete zaobići.

Ovaj uvod je sasvim dosta da vam objasni kratku povijest moskovske podzemne, a sada se bacite na našu galeriju i uživajte u bajkovitim prizorima podzemnog svijeta glavnog grada majčice Rusije.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju