Imate ime pod kojim vas znaju cijeli život, ali iz nekog razloga, odjednom vam više nije dobro, pa ga odlučite promijeniti. Ipak, i dalje vas svi zovu starim imenom, a vi ste malo zbog toga tužni. Upravo se ovo dogodilo ne jednom čovjeku, već ovaj put, jednoj državi, Republici Češkoj.

Pola godine nakon što je usvojen zakon o promjeni imena iz Republika Češka (Česka republika) u Čehija (Česko), stanovnici, ali i turisti koji u nju navraćaju, državu i dalje zovu starim imenom. Predsjednik Milos Zeman, premijer i predsjednici oba doma češkog parlamenta, odobrili su upotrebu novog imena, smatrajući ga boljim odabirom ponajprije iz ekonomskih razloga. Naime, smatrali su kako je ime "Republika Češka" predugačko i na stranom tržištu teže privlači pozornost, te se Čehija (Czechia) nametnulo kao ime koje je mnogo lakše zapamtiti.

Neki, poput studenta Zdeneka Cecha slažu se kako je staro ime možda bilo predugačko, ali sadašnje također ne vidi kao dobro rješenje: "Volio bih kraće ime, ali Čehija ne zvuči lijepo. Zvuči premaleno, kao da je riječ o nekom dijalektu".



Drugima se pak čini kako je naziv potpuno promašen: "Zbunjujuće je, zemlju nitko ne naziva novim imenom, ljudi su navikli na ime Republika Češka i nismo ga trebali ni mijenjati", mišljenje je inženjera Lukasa Hasika.

Zavrzlama oko imena datira još iz 1992., kad su raspadom Čehoslovačke nastale dvije nezavisne zemlje: Češka i Slovačka. Tad se predlagalo i da se Češka nazove Bohemija, ali je taj naziv odbijen jer je isključivao Moravsku i Šlesku. Tad je nastalo ime koje je do nedavno bilo u upotrebi i stanovnici su se na njega navikli.

Čini se kako su političari još jednom pogriješili, jer je jezik i jezične navike teško mijenjati zakonom. Umjesto imena koje će postati prepoznatljivo, dobili su ime koje nitko ne koristi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju