Postira na otoku Braču postat će poprište Prvog svjetskog prvenstva u branju maslina, i to "u režiji" TZ općine Postira te Poljoprivredne zadruge i Općine Postira od 19. do 22. listopada. Predstavnici mediteranskih zemalja koje se ponose svojim "zelenim zlatom" odmjerit će snage u ručnom branju i branju grabljicama. Pobijedit će onaj čiji ulov bude najteži na vagi.



Pravilo je da svaka država ima jednu ekipu od četiri člana – dva muškarca i dvije žene. Reprezentaciju Hrvatske ove će godine činiti ekipa iz Postira kao domaćina. Osim natjecateljskog dijela, sve dane održavanja prvenstva organizirat će se edukativne radionice, predavanja, degustacije, izleti i zabavne večeri, kako bi se na najbolji način doživjela Postira, etno ekoselo Dol, ali i sam otok Brač, uz obogaćivanje turističke posezone.

Izleti će uključivati posjet etnoekoselu Dol i kušanje torte hrapoćuše, Pučišćima i Kamenoklesarskoj školi, Vidovoj gori te Škripu, odnosno Muzeju uja gdje će se moći degustirati maslinovo ulje i ostale delicije te Muzeju otoka. Također, natjecatelji će moći i u svom aranžmanu posjetiti druge znamenitosti otoka kojih je zaista mnogo

> Escape Community Hvar: Priča sa skrivenog mjesta totalne slobode

Večere dobrodošlice te proglašenje pobjednika održat će se u hotelu Pastura, gdje će biti i izloženi neki od proizvoda zemalja sudionika te će se moći slobodno razgledati, a moći će se slobodno doći i u polje gdje će se odvijati berba. Sudjelovanje na večeri dobrodošlice i svečanom proglašenju moguće je uz kupnju ulaznice za večeru. Posjetitelji koji se ne natječu u branju, ali žele sudjelovati u izletima to i mogu, uz nadoplatu.

Događaju je cilj promocija Postira kao maslinarske destinacije koja proizvodi u potpunosti prirodno, zdravo i visokokvalitetno maslinovo ulje poštujući stoljetnu tradiciju i visoke standarde kvalitete, osiguravajući time autentičan doživljaj posjetitelja i kvalitetan život mještana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju