Sladoled

Dobro, sladoled je popularan svugdje, ali čim čujete riječ 'gelato', počinju vam curiti sline. Talijanski sladoled je mrvicu drukčiji od ostalih, sadrži manje šećera, a iako porijeklo vuče iz doba antičkog Rima, prvi kakvog danas poznajemo je napravljen 1920. Teško da je nešto slađe od voćnog sladoleda, kojeg možete kombinirati s nekim atipičnim okusima, poput wasabija ili komadića smokvi.
Granita

>> Iskoristite kraj ljeta i navalite na neodoljivi sladoled od borovnica

 

Granita


Idealna kombinacija ljetnog doručka uključuje brioche kombiniran s granitom. Ovo potonje je poluzaleđeni desert sa šećerom i različitim okusima, i zapravo se često poslužuje kao ledeno piće. Sastojci koji mogu unutra ići su razni, a uključuju narančin i limunov sok, ali i kavu i mentu. Najvažniji element kod pripremanja granite je tekstura, a ona ovisi o procesu zaleđivanja.

Tiramisu

Uf, nismo sigurni postoji li bolja slastica od dobro pripremljenog tiramisua. Njegovo ime doslovno prevodimo kao 'podigni me' a kombinacija je kave, piškota, šećera, jaja i kakaa. Tiramisu je nastao šezdesetih, a uz spomenute sastojke s kojima se radio originalni, danas postoje mnoge varijante koje uključuju jagode, limune i ostalo voće.

>> Recept za tiramisu

Panna Cotta

Večerate u restoranu? Ako je tako, na meniju ćete vjerojatno pronaći Pana Cottu. Ovaj desert je vrlo popularan, mada se sastoji od tek nekoliko osnovnih sastojaka kao što su mlijeko, šećer, vrhnje i želatina. Tradicionalno se sprema u regiji Pijemont, a zbog svoje jednostavnosti, danas je postala popularna diljem zemaljske kugle.

>> Kakva divota - Panna Cotta



Crostata

Jedna od najpopularnijih talijanskih pita radi se obično s kremom od limuna, šljiva, jagoda ili naranči. Najbolja je i najfinija u rano jutro, a kad je jednom krenete jesti, ne zaustavljate se. Crostata ima dugu povijest pa se tako smatra da je nastala još sredinom 15. stoljeća.

>> Pita od višanja - kolač koji se nikad ne odbija

Panettone

Iako je još uvijek ljetno doba, tradicionalni božićni kolač zaslužio je mjesto na ovom popisu. Potječe iz Milana, a prvi put se u kulinarskoj literaturi spominje u 18. stoljeću. Kolač je kupolastog oblika, a unutrašnjost mu je ispunjena kandiranim voćem i grožđicama. Panettone je komercijalni uspjeh doživio početkom 20 stoljeća., kad su ga poznate kompanije Motta i Alemagna uvrstile u svoju ponudu i počele prodavati diljem svijeta.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju