Vulkansko otočje Galapagos na bucket listi je svih putoholičara zaljubljenih u otkrivanje remek-djela prirode, kao i životinjskog svijeta kakav se ne može vidjeti nigdje drugdje. Miroljubiva skupina otoka i otočića na oko 972 kilometara od Ekvadora, kojemu politički i pripadaju, nema većih životinjskih predatora, čemu zahvaljuje titulu otočja s najviše autohtonih životinjskih vrsta.

Otočje-muzej koji živi na mjestu gdje se dodiruju tri oceanske struje očarao je i Charlesa Darwina. Britanski znanstvenik i prirodoslovac ondje je izučavao endemske vrste i razmišljao o teoriji evolucije. Galapagos privlači i zaljubljenike u geologiju jer neki su otoci vrhovi vulkana koji se uzdižu 3000 metara s morskog dna, a fascinantna su i kraterska jezera, cijevi lave, sumporna polja te mješavine pare i plinova koji se probijaju kroz vulkansko tlo.

>5 prelijepih svjetskih nacionalnih parkova koje se isplati posjetiti

Divovskim kornjačama, zaigranim bebama morskih lavova i pingvinima turisti ne smetaju, pa odlučite li se uputiti na veličanstveno otočje, korisno je ponijeti kameru ili fotoaparat koji može snimati pod vodom, dovoljno punjača, kao i dodatne memorijske kartice. Svaki otok je drukčiji i ima nešto po čemu je poseban.

Plaže s crnim ili snježno bijelim pijeskom koji uranja u veliko plavetnilo, kao i vulkanske stijene nemoguće je zaboraviti. Nema pogrešnog vremena za posjet Galapagosu. Od sredine lipnja do studenog nastupa hladnija i suha sezona koja je idealna za promatranje životinja i podvodnog svijeta jer ima više planktona, a samim time i više riba te ptica koje se njima hrane.

Albatrosi dolaze u lipnju i ostaju do prosinca, a pingvine također privlači hladnije razdoblje. Tada i plavonoge blune sa stopalima poput peraja zaplešu svoj zavodnički ples. Topli period ugodniji je za kupanje, ali kiše su češće.



Otok Isabela nudi čarobne trenutke plivanja s morskim lavovima. Iako na prvi pogled Punta Vicente Roca ne izgleda primamljivo, raj je za ronioce.

Na Fernardini treba paziti gdje stajete. Po vrućim crnim stijenama vrzmaju se legvani koji su se bojom gotovo stopili s kamenjem.

Na Espanolu posjetitelji dolaze između travnja i lipnja kako bi vidjeli albatrose kako se ritualno pare. Ondje je i jedna od najljepših plaža na Galapagosu - Gardner Bay. Blistavo bijeli pijesak okružena tirkiznim dubinama nude mir kakav se može rijetko gdje doživjeti.

Najveći otok i najrazvijeniji grad Galapagosa, Santa Cruz najbolja je destinacija za promatranje divovskih kornjača, kao i posjet istraživačkom centru Charlesa Darwina.

Pinnacle Rock na otoku Bartolome omiljeno je mjesto za fotografiranje. Ondje se dolazi roniti, kao i vidjeti divlje pingvine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju