'Najljepše je u moru biti gol, poslije je s tebe fino papat sol', ide nekada veliki hit I Bee nastao prije dvadesetak godina. U slučaju da je i vama odjeća višak dok plivate Jadranom plavim, evo najboljih plaža gdje ćete moći prakticirati plivanje i sunčanje kao od majke rođeni

Dok dio populacije nikad ne bi pristao plivati gol, a pogotovo ne raditi to na nudističkoj plaži pred ostalim golaćima, postoji veliki broj ljudi, što domaćih što stranih, koji se u moru i na plaži ugodno i dobro osjećaju tek ako su goli. Ne vole da im smetaju badići i kupaće, pa odlučuju ravnomjerno osunčati cijelo tijelo, baš kao i morem zaplivati bez suvišnih krpica.

Tradicija 'golog kupanja' na našem moru potječe još od davnih dana, a tu su među ostalima, prilikom krstarenja Jadranom davne 1936. (dakle, točno prije 80 godina) gol okupao i britanski kralj Edvard VIII. zajedno sa svojom budućom suprugom Wallis Simpson, zbog koje je nedugo nakon, abdicirao s prijestolja. Kupali su se na otoku Rabu u zaljevu Kandarola, te na taj način popularizirali ovakav način kupanja na ovom otoku, ali i u zemlji.



No, kakva je situacija danas u Hrvatskoj? Koje su plaže najpopularnije među golaćima? Za vas smo odlučili izdvojiti, po našem mišljenju, one najljepše, ali prije nego se odlučite za odlazak na neku od njih, nemojte zanemariti pravila pristojnog ponašanja na nudističkim plažama s oznakom FKK (Freikorperkultur)!

Nugal, Tučepi

Ova plaža na makarskoj rivijeri, jedna je od najboljih za uživanje u golotinji. Krasi je šljunak pa vam pijesak neće ulaziti u kupaće (zapravo, neće nikako, zaboravili smo na trenutak) a smjestila se u blizini Tučepa. Kako bi došlli do nje, potrebno je proći kroz prekrasnu šumu Park Osejava koja spaja Tučepe s Makarskom. Sa sobom svakako ponesite hranu, piće, ležaljke i ostalo, jer u blizini nema nikakvih dućana.

Proizd, Korčula

Plaža se nalazi na nenaseljenom otočiću koji je smješten na ulazu u Velu Luku. Obala je stjenovita i šljunčana, a boja mora je, recimo to tako, 'filmska'. U blizini se nalazi restoran u kojem možete jesti dalmatinske delicije, ali u slučaju da planirate duži boravak, trebali biste znati kako ovdje nema sadržaja, pa ponesite sve potrebno sa sobom.



Frkanj, Rab

Vratimo se na kratko na Edwardov otok i njegovu uvalu! Na poluotoku Frkanj smjestila se već spomenuta uvala Kandalora gdje je kralj plivao gol. S obzirom da je ove godine osamdeset godina od tog događaja, možda je pravo vrijeme da zahvalite Edwardu i Wallis za nudizam u Hrvatskoj i vi zaplivate goli. Do nje možete doći taxi brodom iz rapske luke. Plaža je šljunčana i prepuna sadržaja, tako da ćete ovdje naći restoran, bar, teren za odbojku na pijesku, tuševe…

Jerolim, Hvar

Ovo predivno stjenovito čudo smjestilo se na Paklenim otocima. Ovdje je priroda netaknuta, gužve nema, more je kristalno čisto i sve to plažu čini jednim od najpoželjnijih mjesta za sve one koji uživaju u kupanju bez krpica. Ako se zaželite hlada, odmah u blizini je i gusta borova šuma koja će vas zaštititi od UV zraka, a ukoliko ste gladni možete otići i do restorana. Iz Hvara ovdje vozi taxi brod, i ne treba mu dugo, tek dvadesetak minuta.

Paklina, Brač

S Hvara je najzgodnije skoknuti na Brač, a tamo se nalazi naša sljedeća plaža, Paklina. Smjestila se u blizini Bola, a na njoj prevladava šljunak. Tko želi bijeg od gužvi ovo mjesto je idealno, za razliku od prenapučenog i razvikanog Zlatnog rata, plus, ovdje se kupate goli. Na njoj nema sadržaja, ali se na nju nastavljaju druge male plaže i stjenovite uvale, što je čini idealnom za odmor duše i tijela.



Valalta, Istra

Dobro, ovo nije samo plaža, već naturistički kamp! Smjestio se tek par kilometara od Rovinja, namijenjen je isključivo naturistima i može primiti nešto više od sedam tisuća gostiju. Kampom prevladavaju šljunčane plaže, ali postoji i pješčana, na kojoj se uglavnom odlazi s djecom. Ovdje se nalazi gotovo svi sadržaji koje poželite: teniski tereni, odbojkaški, škola plivanja, najam čamaca i bicikala, mini golf… Također, dio ponude su i kreativne radionice za djecu, tako da dok se vi negdje 'brćkate' vaši najmlađi razvijaju kreativnost. Valalta ima čak i vlastitu pivovaru ali i nekoliko izvrsnih restorana iz kojih ćete izaći punog želuca.

Bunculuka, Krk

Ponovno, riječ je o još jednom nudističkom kampu. On je znatno manji, prima do tisuću golaća (gostiju), a nalazi se u neposrednoj blizini Baške. Plaža je i ovdje šljunčana, a u sklopu kampa nalazi se i dječje igralište te tereni za razne sportove. Tu je i kafić i restoran i mjesto je idealno za provođenje godišnjeg odmora.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju