Autostopiranje na Islandu

Trebate prijevoz? Autostopiranje je na Islandu jedan od najuobičajenijih načina kretanja po otoku. Island se nalazi na svim listama najsigurnijih država svijeta i ne morate se bojati čudnih tipova iz kamiona. Busevi znaju biti skupi, a ni ne voze cijele godine, Rent a car je luksuz, tako da je doći negdje autostopom - na Islandu postalo dio kulture.

Posjet Mona Lisi nedjeljom

Prve nedjelje svakog mjeseca, skupi Louvre otvara svoja vrata potpuno besplatno. Bez plaćanja karte od 20€, moći ćete uživati u obilasku možda i najznačajnijeg svjetskog muzeja. Jedino što morate napraviti jest doći dovoljno rano kako biste izbjegli gužvu. Najpoznatija slika svijeta, na kojoj se nalazi mlada dama zagonetnog smiješka, čeka na vas.



Razgledavanje muzeja u Velikoj Britaniji

Velika Britanija, nekad imperijalistička sila, zemlja je u kojoj je kultura na vrlo visokoj cijeni. Svi državni muzeji su naime besplatni, jer Britanci smatraju kako kultura treba biti dostupna svima. Država obiluje muzejima, a naročito London. Posebno valja izdvojiti nadaleko poznati British Museum koji sadrži tisuće povijesnih predmeta, ukjlučujući i kamen iz Rozete. Također, valja otići i u Tate Modern, a nanese li vas put u Edinburgh, svakako izdvojite vrijeme za Scottish Museum of Art.

Istraživanje 'ruševnih' kafića Budimpešte

'Ruševni' kafići su barovi otvoreni u napuštenim zgradama glavnog mađarskog grada. Jest, možda ćete na trenutak pomisliti kako je kraljica Dunava doživila sudbinu američkog Detroita, ali u stvarnosti, ovdje postoje neki od najzanimljivijih barova na svijetu. Uđite u jedan, divite se dizajnu, i provedite večer u nečem sasvim novom.

Jedite u indijskom Zlatnom hramu

Svaki dan ovdje dolazi 40 tisuća ljudi kako bi dobili besplatni chapatti (indijski kruh), curry i rižu. Nakon što obiđete jezero Amrit Sarovar koje okružuje hram, stanite u red za hranu. To je zbilja jedinstveno iskustvo i nemojte ga propustiti.



Odradite turu razgledavanja

Eh, ovo možete u svakom gradu, puno toga vidjeti, a ne platiti ništa! Obiđite grad u kojem ste i saznajte iz vodiča što se sve isplati razgledati bez da morate platiti kartu. Grad je često najbolje upoznati šetnjom po njemu i upoznavanjem njegove povijesti.

Propješačite Cinque Terre

Talijanski Cinque Terre (pet gradova) leži na istočnoj obali zemlje. Prekriven je pješačkim i planinarskim stazama koja vas vode do obale, planina, pitoresknih talijanskih sela, ili pak predivnih vinograda. A koliko je pet gradića čarobno i bajkovito, uopće ne trebamo posebno napominjati.

Couchsurfajte i Airbnbajte!

Da, da, zašto biste plaćali smještaj negdje na putu, kad već možete couchsurfati?! Registrirajte se na stranici Couchsurfing.com i nađite besplatno mjesto gdje možete ostati na svom putovanju. Usput ćete upoznati i lokalce koji će vas uputiti u sve tajne svog grada. No, budite spremni i vi udomiti nekog u vašem domu, jer to i je bit couchsurfinga!

A za Airbnb, pogledajte ovaj vodič!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju