Delegacija u sastavu Ivan Perić, snimatelj i režiser promotivnog filma Dalmacija ultra trail i Dragomir Čović, direktor utrke, te Damir Ivanišević član organizacijskog odbora, upravo su se vratili iz Rige gdje su na Tourfilm Riga, Internacionalnom filmskom festivalu turističkih filmova preuzeli nagradu Mention u kategoriji Eko turizam.

Na samom proglašenju, voditelj je više puta naglasio važnost ove kategorije, posebno u „zelenoj Latviji“, koja veliku važnost pridaje ekologiji i eko turizmu i gdje 12 % površine pokrivaju Nacionalni parkovi.
Uz film Dalmacija ultra trail koji promovira istoimenu utrku, nagradu Mention u kategoriji Kulturnog turizma osvojio je još jedan hrvatski film, Dubrovnik and time.

Dalmacija ultra trail je utrka koja će se održati u listopadu mjesecu od 21.-23. Utrka prolazi pet planina: Biokovo, Mosor, Omišku Dinaru, Primorsku kosu i Kozjak, tri rijeke: Cetinu, Žrnovnicu i Jadro te poznate povijesne i kulturne lokacije poput Fortice, Klisa, Antičke Salone.

Promotivni film koji je već mjesecima hit na mrežnim stranicama i youtubeu, pogledam je u preko 105 zemalja svijeta, a među 350 filmova iz cijelog svijeta uvršten je u konkurenciju i nagrađen na poznatom Festivalu turističkih filmova u Rigi. Na proglašenju najboljih uz delegaciju DUT-a bili su tu, među ostalim i predstavnici iz Kanade, SAD-a, Francuske, Španjolske, Meksika, Turske, Portugala, Rusije, Azerbajdžana, Gruzije, Irana, Latvije…

„Reakcije na film bile su iznimno pozitivne kako na youtubeu tako i na Sajmovima na kojima smo se predstavljali, tako da ovo priznanje, iako nas je izuzetno obradovalo, nije nas iznenadilo. Koncepcija utrke je da obilazi najatraktivnije lokacije na području od Baške Vode do Kaštela, koje će natjecatelji imati prilike protrčati u četiri dužinske kategorije 20, 60, 110 i 165 km“ – izjavio je direktor utrke Dragomir Čović. „Siguran sam da film ima velike zasluge što već sada, pola godine prije utrke, imamo velik broj prijavljenih natjecatelja iz 16 zemalja. Također se zahvaljujemo i svim Turističkim zajednicama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave koje su prepoznale važnost ovog projekta i podržale ga“.

O utrci su pisali i mnogi specijalizirani časopisi (GoOut, Adventure sport, Outdoor), a Trail Runner magazine, inače najtiražniji svjetski trail časopis, predstavio je Dalmacija ultra trail kao vrlo zanimljiv i različit koncept utrke koji osim prirodne promiče i povijesnu baštinu (http://goo.gl/vwSYkZ). Poseban naglasak je stavio i na, za utrke, vrlo neobičnu i zanimljivu koncepciju promotivnog filma, a koliko nam je poznato ovo je prvi put da je na festivalu nagradu osvoji film s temom trail trčanja.

„Film se snimao na području pet planina i tri rijeke. Pojedine lokacije su bile teže dostupne ali su zauzvrat pružale prekrasne poglede koji su prikazani u filmu. Osim samih lokacija Srednje Dalmacije i staza kroz koje utrka prolazi, cilj filma bio je prikazati povijest i kulturu ali i ležerni pozitivni mediteranski duh koji je predstavljen kroz igrane scene filma. U filmu je sudjelovalo preko 60 glumaca i statista, od kojih je velik broj iz Kulturno umjetničkih društava s područja kojima prolazi utrka.“ – rekao nam je Ivan Perić, autor filma.

Kako organizatori najavljuju nastavit će se predstavljati na međunarodnim turističkim sajmovima i utrkama, a koliko su dobar promocijski posao napravili dokazuje i to da su svoje sudjelovanje na utrci već najavila i neka svjetski poznata imena trail sporta.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju