Najstarija vinova loza na svijetu,
odlične mogućnosti za shopping, aktivni boravak na Pohorju, šetnja uz jednu od najljepših rijeka Europe te bogata povijest samo su neki od razloga zašto bi barem jednom trebali za svoj vikend odmor odabrati upravo Maribor.

Smješten svega sat vremena lagane vožnje od Zagreba, Maribor zaista ima sve. Svaki turist ili izletnik, već će po dolasku u grad vidjeti zašto je upravo Maribor 2012. godine odabran za Europsku prijestolnicu kulture. Kada govorimo o povijesti i kulturi, neizostavni dio za obići svakako je najstariji dio grada: Lent, u kojemu ćete pronaći znamenite kule i ostatke velebnih gradskih zidina; Slomškov trg na kojem se nalazi predivna katedrala s pogledom na kulu; glavni gradski trg s Gradskom vijećnicom te Dvorski trg na kojem se nalazi Mariborski dvorac i Pokrajinski muzej.



Maribor je već više od dva desetljeća među Hrvatima poznat kao idealno shopping odredište. To i ne čudi, s obzirom kako je Slovenija uvijek bila 'bliže Europi'. Poželite li se dobrog shoppinga, posjetite strogi centar grada u kojem ćete pronaći sve veće modne brandove ili se zaputite do shopping centra Europak u kojem ćete sigurno pronaći nešto za sebe. Pravi doživljaj je svakako nakon shoppinga sjesti na prednju terasu Europarka i popiti kavu s pogledom na Dravu i predivni grad.

Od aktivnosti, ovdje vas očekuje zaista sve. Ako ste avanturističkog tipa, spuštanje tradicionalnim splavom po Dravi može biti dobar odabir za vas, a dolazite li u grad s najmlađima, svakako odaberite vožnju gradom u kočiji: to će biti nezaboravno iskustvo za sve mališane. Poželite li 'izgubiti koju kilu' i biti aktivni, iznajmite bicikl i zaputite se u istraživanje grada na dva kotača. Maribor je smješten u svojevrsnoj kotlini te je sam po sebi dosta ravan, što je idealno za rekreativne bicikliste, no poželite li istinski testirati svoje tijelo, zaputite se biciklom izvan grada, gdje je teren više brdovit te kao takav čini izazov za vaše tijelo, ali i um.



Ideja +:

Volite li boraviti u prirodi zaputite se do gradskog parka ili Botaničkog vrta, a odlučite li se popeti na jedno od okolnih brdašca tu je najbolji odabir popularna 'Piramida' s koje se pruža nezaboravan pogled na cijelo područje Maribora i Pohorja.

Nemojte misliti kako je to sve što Maribor nudi. Jeste li znali kako se upravo ovdje nalazi i najstarija vinova loza na svijetu, koja je upisana i u Guinnessovu knjigu rekorda? Uz svjetski poznatu lozu, tu je i kuća Stare Loze ili na slovenskom, Hiša Stare trte, koja je svojevrsni hram tradicije i kulture vina s raznim izložbama, ali i mogućnošću degustacije nekih od najboljih vina ovoga kraja.



Maribor je grad koji zaista nudi mnoštvo aktivnosti i doživljaja na relativno malom području. Ako i kojim slučajem nećete pronaći načina kako potrošiti svoje vrijeme, uvijek možete 'skoknuti' do Graza, koji je od Maribora udaljen svega pola sata vožnje automobilom ili do obližnjeg Ptuja o kojem smo već pisali u jednom od prijašnjih članaka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju