Lonely Planet
odabrao je 7 mjesta na Sjeveru Dalmacije koje se ponose lijepim krajolicima te bogatom kulturom i povijesti koje turisti još uvijek nisu 'otkrili'. Ova mjesta preporučuju se svima onima koji bi željeli uživati u hrvatskim ljepotama, ali bez gužve kakva se viđa u Dubrovniku, na Hvaru i drugim posjećenim destinacijama s juga.

Nacionalni park Krka

Lonely Planet oduševljen je 73 kilometara dugom rijekom Krkom, njenim vodopadima i spektakularnim krajolikom koji okružuje istoimeni Nacionalni park. Posjet Skradinskom buku i drugim atraktivnim lokacijama na Krki ovaj slavni vodič naziva iskustvom nezemaljske ljepote.

Zadar
Slavni vodič preporučuje i obilazak Zadra na kojem se miješa 3.000 godina rimskih, venecijskih i slavenskih utjecaja. Uz posjet morskim orguljama i pozdravu suncu, Lonely Planet izdvaja obaveznu šetnju forumom, te crkvu Sv. Donata.



Nacionalni park Paklenica
Turistima željnima aktivnog odmora sugerira se odlazak u Nacionalni park Paklenica. Njene špilje, planinski vrhovi i bogato šumsko područje za ljubitelje pustolovnog turizma učinit će se pravim rajem na Zemlji.

Pag
Zbog svojeg specifičnog izgleda i boje otok Pag slavnom vodiču više nalikuje na nešto s Marsa, nego s Mediterana. Na njemu živi više ovaca nego ljudi, koje kreiraju idilični prizor dok pasu začinsko bilje. Ovdje treba isprobati legendarni paški sir, kupiti si domaću i nadasve poznatu čipku, a oni željni lude zabave svakako trebaju posjetiti plažu Zrće.



Nin
Lonely Planet naziva ovaj šarmantan gradić hrvatskim Betlehemom. Osim crkve sv. Nikole koja je igrala značajnu ulogu u povijesti hrvatskih kraljeva, slavni vodič preporučuje posjet ninskim plažama u laguni koje karakterizira topla i plitka voda idealna za obitelji s malom djecom.

Nacionalni park Kornati
Ovaj nacionalni park je idealan za ljubitelje robinzonskog odmora, posebice za ljubitelje morskih aktivnosti poput jedrenja i ronjenja. Lonely Planet sugerira isprobavanje domaće mediteranske kuhinje na bazi ribe u jednostavnim konobama.



Šibenik
Na proputovanju Sjevernom Dalmacijom ne treba propustiti niti posjet Šibeniku. Iako nije poznat kao Dubrovnik, njegove palače, povijesne crkve i katedrala Sv. Jakova koja je uvrštena u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa zaslužuju veliku pažnju turista. Vodič savjetuju i šetnju rivom, uživanje u domaćoj spizi te ispijanje kave uz prekrasno Jadransko more.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju