1. Kraljevski 'ljetnikovac'

Britanska kraljica Elizabeta II kolovoz i rujan provodi u obiteljskom 'ljetnikovcu' u Škotskoj. Riječ je o dvorcu Balmoral u mjestu Royal Deeside u Aberdeenshireu koje je izgrađeno sredinom 19. stoljeća za kraljicu Viktoriju. Imanje obuhvaća 20 tisuće hektara najraznovrsnije vegetacije, jezero i šume te je sastavni dio rezervata prirode.

2. Vila s pogledom na more

Španjolski kralj Felipe i kraljica Letizia svake godine sa svojim kćerima tradicionalno odlaze u palaču Marivent u Palma de Mallorci. Na najvećem španjolskom otoku u Sredozemnom moru obitelj uživa u klasičnim ljetnim aktivnostima, a kralj osobito voli jedrenje. Prošle godine viđen je kako upravlja brodom Aifos koje pripada španjolskoj mornarici.



3. Vinska meka

Za razliku od brojnih kraljevskih obitelji koje ljetuju na teritoriju vlastite države, danska kraljica Marghareta II i princ Henrik obično se upućuju u svoj dvorac u jugozapadnoj Francuskoj. Chateau de Cayx nalazi se u poznatoj vinskoj regiji, a kraljica luta lokalnim tržnicama bez prevelikog osiguranja. Krunska prineza Marija, pak, za ljetni je odmor ponekad zna odabrati sunčanu Mallorcu.

4. Mediteranski đir
Jordanski kralj Abdulah i kraljica Ranija nemaju stalnu ljetnu rezidenciju. Sa svojih četvero djece najčešće privatnom jahtom obilaze mediteranske zemlje, poput Italije i Francuske, a osobito im je draga Sardinija. Jahta je opremljena sa svim potrebnim sitnicama uključujući i jacuzzi, teretanu te igraonicu za djecu, a može primiti 30 putnika i toliko sluga.

5. Egzotika na azijski način

Butanski kralj Jigme Khesar Namgyel Wangchuck i njegova kraljica Jetsun Pema privlače mnogo pažnje, a osobito nakon spektakularnog vjenčanja održanog 2011. godine. Iako ne publiciraju svoje odmore, zajedno putuju na sve protokolarne dužnosti diljem Azije, a obično to čine u visokom stilu.

Za potrebe medenog mjeseca kojeg su proveli u Indiji, kraljevski par je putovao u privatnom vagonu luksuznog vlaka koje je preuređen poput najudobnijeg apartmana sa spavaćom i dnevnom sobom, kao i potpuno uređenom kuhinjom i kupaonicom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju