Kod mnogih, pa tako i kod nas, punjene paprike rade se u velikim količinama pa pokoja završi u zamrzivaču. Njima se posebno razveselimo kada je hladnjak 'presušio' ili nismo imali vremena taj dan ništa spremiti za ručak.

Ovo ljeto pokušat ćemo ih napraviti baš po ovom receptu, a nadamo se da će 'nostalgične' punjene paprike i u vama probuditi sjećanja na bezbrižno djetinjstvo.

RECEPT – Bakine punjene paprike

Sastojci:

8 – 10 paprika babura
1/2 kg – 1 kg miješanog mljevenog mesa
1 režanj češnjaka
1 velika žlica sjeckanog peršina
Malo špeka ili pancete
1 šalica (od 150 ml) sirove riže
Sol i papar
Šećer
1 glavica luka
4 veće rajčice
1 mrkva
500 ml pasirane rajčice
ulje
voda


Priprema:
1. Češnjak, peršin i slaninu sitno nasjeckajte i dodajte ga mljevenom mesu koje ste posolili i popaprili. Dobro sve rukama izmiješajte, a zatim dodajte i rižu pa sve ponovno sjedinite.

2. Paprikama skinite peteljke i odstranite unutrašnjost pa ih dobro operite i stavite sušiti preokrenute na papirnati ubrus ili krpu.

3. Kada se osuše napunite ih pripremljenom smjesom od mesa i riže tako da je ne natiskujete u paprike.

4. Sitno narežite luk i pirjajte ga na ulju u loncu dok ne požuti. Zatim dodajte nasjeckane rajčice i naribanu mrkvu te pirjajte još 10 minuta. Dodajte pasiranu rajčicu, sol i žličicu do dvije šećera.

5. Na umak od rajčice posložite punjene paprike i zalijte ih vodom tako da ih pokrijete. Kuhajte oko sat do sat i pol vremena. Povremeno protresite posudom, nikako nemojte miješati.

6. Kada su paprike gotove, umak možete još propasirati kako biste dobili gusti glatki umak (tako je to činila moja baka).

7. Punjene paprike poslužite uz nezaobilazni pire krumpir. Ovdje saznajte kako možete pripremiti najkremastiji pire od krumpira. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju