Iz nekog razloga, ljudi se rijetko odlučuju posjetiti Litvu. Šteta, jer ova zemlja, koja je nekad bila dio Sovjetskog Saveza, nudi mnogo toga, bilo da je riječ o prirodnim ljepotama, događanjima ili nečem trećem.

Stoga, ako se premišljate da li posjetiti zemlju košarke i Hannibala Lectera (da, jedan od najslavnijih filmskih negativaca svih vremena je Litvanac) nadajmo se kako će vam ovaj tekst olakšati odabir.

Sjajni susjedi

Provedete neko vrijeme u Litvi i ona vam dosadi? Ništa zato, ova zemlja graniči s Poljskom, Latvijom, Bjelorusijom i Rusijom (Kaljingradska oblast). Tako da, naon što upoznate glavni grad Vilnius i obiđete prirodne ljepote, možete si lagano iskombinirati put do Rige ili Varšave...

Čudesna obala

Jasno, ništa nije kao Jadran, ali ni litavska baltička obala nije za baciti. Istina je da je dugačka tek 90 kilometara, ali nudi mnogo toga. Na sjeveru se tako smjestio resort Palanga koji je prepun energije, zabave i ludog noćnog života, dok je Kurska prevlaka na jugu dovoljno lijepa da ju je i UNESCO uvrstio na svoj slavni popis.



Glazbeni festivali

Tko god voli glazbu uživo, taj mora voljeti i Litvu. Najpoznatiji festivali su Granatos Live, Bliuzo Naktys i Galapagai, a na svima nastupaju zvijezde iz cijelog svijeta. Tako da, u Litvi će vas i glazbena ponuda ostaviti bez daha.

Glavni grad naprosto je savršen

Vilnius, glavni grad zemlje, datira iz 14. stoljeća. Fascinantan je spoj raznih arhitektonskih stilova, a najviše prevladavju barok, gotika i renesansa. Nemojte odavde otići bez posjete predsjedničkoj palači i nekoj od mnogobrojnih crkava.



„Via Baltica“

Cesta E67, poznata i kao Via Baltica jedna je od najljepših cesta na svijetu. Spaja Prag s Helsinkijem, a prolazi kroz Poljsku, Litvu, Latviju i Estoniju. Eh, da je jednom otići na ovu turu...

Nacionalni parkovi

U zemlji koja broji nešto manje od tri milijuna stanovnika postoji pet neslužbenih kulturnih regija: Aukštaitija, Samogitia, Dzuklja, Suvalkija i Litva mala. Svaka od njih ima svoj nacionalni park vrijedan posjete, a najveći je Labanoras, u kojem se smjestilo i više od 300 jezera.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju