Tražite li nove ideje za jednostavnu grickalicu ili užinu, recept za kekse s češnjakom i sirom koji smo za vas pronašli sigurno će vas zadovoljiti. Cheddar, koji je neizostavan sastojak američkih miljenika, makarona sa sirom, i češnjak ukomponirani u prhke keksiće koji se tope u ustima... Može li bolje?

Iako nam ovaj tvrdi sir, tamnije, pomalo narančaste boje donedavno nije bio toliko dostupan, sada se već može naći u svakom većem supermarketu. Ima specifičan, jak okus nalik na parmezan i iako nije toliko tvrd, spada u zrele sireve. No, lako se lomi i riba, a baš za ovaj recept trebat ćete ga naribati.

Keksi s češnjakom i sirom idealni su za grickanje uz dobar film ili kao užina na poslu, naravno, ako prežive do idućeg dana. Ponudite ih kolegama i gledajte kako nestaju u trenu.



Keksi s češnjakom i sirom

Sastojci:
3 šalice brašna
1/2 žličice soli
1/2 žličice češnjaka u prahu
1 žlica praška za pecivo
1 šalica maslaca, hladnog narezanog na kockice
1 šalica ribanog cheddar sira
1 šalica mlijeka
Suho začinsko bilje, po želji

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa. Na velikom pladnju za pečenje pripremite papir za pečenje.

2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol , češnjak u prahu i prašak za pecivo. Po želji možete ubaciti i neko suho začinsko bilje poput ružmarina, origana i sl. 

3. U suhe sastojke ubacite maslac narezan na kockice i kuhačom dobro promiješajte. U smjesi će se stvoriti grudice veličine graška.

4. Zatim umiješajte sir cheddar i mlijeko. Miješajte tijesto dok ne dobijete čupavo vlažno tijesto, a zatim rukama nježno umiješajte sve suhe sastojke. Što manje ručno miješajte kako tijesto ne bi postalo zbijeno.

5. Stavite tijesto na lagano pobrašnatu radnu površinu i rukama ju raširite na krug debljine 2.5 – 3 cm. S rezačem za kekse ili užom čašom oblikujte i odrežite okrugle kekse. Stavite ih na papir za pečenje koji ste pripremili i premažite ih rastopljenim maslacem.

6. Pecite 10 do 12 minuta ili dok ne porumene. Pustite neka se ohlade, pa navalite. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju