Slane rolade u Hrvatskoj se najčešće pripremaju od piletine i svinjetine, no za ove kulinarske igre možete se poslužiti gotovo svim vrstama mesa. Za njihovu izradu potrebno je tek nešto namirnica, malo mašte i volje.

Prije nego što se bacite na ovaj posao, otkrijte neka pravila za pripremu uspješne mesne rolade.

1. Neka vam meso bude iste debljine

Bez obzira koju vrstu mesa upotrebljavali, izravnajte ga batom za meso prije nego što stavite na njega punjenje kako biste zajamčili kvalitetnu termičku obradu kroz cijeli komad.

Debljim dijelovima trebat će više vremena nego onim tanjim pa bi vam se moglo dogoditi da će jedan dio mesa biti fino pripremljen, a drugi krvav ili presušen.



2. Dobro začinite nadjev za roladu

Poigrajte se okusima u nadjevu za mesnu roladu, koja mora biti dobro začinjena. Osobito će dobro odgovarati ako meso sljubite s kremastim sirom ili pireom od nekog povrća kojeg ste začinili mediteranskim biljem, robusnim orašastim plodovima te sušenim voćem poput datulja i grožđica.

Ako radite roladu od piletine bez kože ili od nekog drugog osjetljivog komada mesa, zaštitite ga od presušivanja. To ćete najlakše postići ako cijelu roladu zamotate u slaninu ili pršut. Osim okusa, pripazite i na teksturu nadjeva. On ne smije biti previše vlažan jer će spriječiti odgovarajuću termičku obradu. 'Mokar' nadjev možete 'spasiti' s krušnim mrvicama ili nekom sličnom namirnicom koja će upiti višak vlage.

3. Zaštitite meso

Ako radite roladu od piletine bez kože ili od nekog drugog osjetljivog komada mesa, zaštitite ga od presušivanja. To ćete najlakše postići ako cijelu roladu zamotate u slaninu ili pršut, te tako upotrebljavate za daljnju termičku obradu.

Više kulinarskih ideja pronađite u emisiji Celebrity Masterchef koju možete gledati u nedjelju u 21:45h, a ponedjeljkom i utorkom od 22:15h na Novoj TV. Sve najnovije informacije saznajte već sada na masterchef.hr. Propuštene epizode pogledajte OVDJE

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju