Dođete lijepo na aerodrom, sve je spremno za vaš ukrcaj i odmor može početi. Ali odjednom vas zaustavljaju službenici aviokompanije Hawaiian Airlines, i govore kako se ne treba izvagati samo vaša prtljaga, već i vi! E sad, uokolo vidite na drugim "check in-ovima" kako putnici normalno prolaze i pitate zašto se i oni ne važu, ali dobijete ni pet ni šest nego odgovor: "Važemo vas jer imate višak kilograma".

Da, da, upravo ovakav odgovor mogu vam dati zaposlenici gore spomenute zrakoplovne tvrtke, u slučaju da se rado družite s nožem i vilicom, pa ste eto, i nešto 'krupnije' građe.



Iz kompanije objašnjavaju kako to rade zbog balansa u avionu te na taj način putnike raspoređuju po sjedalima, klasične rezervacije više ne postoje. Kažu da je vaganje ovdje uvedeno iz 'sigurnosnih razloga'.

Ideja za vaganje rodila se na letu koji povezuje Honolulu (Havaji) i Pago-Pago (američka Samoa), a sve iz razloga što prema dostupnim podacima na Samoi žive priličan broj ljudi koji muku muče s težinom. Naime, čak 74,6 posto stanovnika je pretilo.

Sve u svemu, nama ovo vaganje i dalje zvuči prilično čudno, jer ispada kako se onda putnici svih drugih aviokompanija voze nesigurno, a nekako smo uvjereni da to nipošto nije slučaj.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju