Ne trebate biti osuđeni zatvorenik kako biste proveli vrijeme u nekom od bivših zatvora. Riječ je o objektima koji su pretvoreni u hotele, tako da ne morate brinuti, vrata se ovdje zaključavaju samo iznutra. Booking.com odabrao je 7 bivših zatvora u kojima biste rado odsjeli.



1. Het Arresthuis, Roermond, Nizozemska

Het Arresthuis, na nizozemskom "uhićenje u domu", naziv je nekadašnjega zatvora i jedinice za zadržavanje optuženika koji čekaju suđenje, a presudom možda i državni zatvor. Danas ovaj prostor gostima nudi luksuzne sobe s besplatnim Internetom, flat screen televizorom i internacionalnom gurmanskom kuhinjom u restoranu hotela, što je daleko od najosnovnije hrane koju su zatvorenici nekada dobivali.

2. Hotel Katajanokka, Helsinki, Finska

Hotel Katajanokka smješten je u nekadašnji županijski zatvor i jedinicu za zadržavanje optuženika iz 1837. godine. Ovaj hotel smješten je na otoku Katajanokka u središtu Helsinkija. Unutar zidova od crvene cigle možete pronaći jedinstveni svijet kontrasta uz umirujući komfor, stilizirani dizajn i nordijski luksuz. Restoran Linnankellari nalazi se u podrumu ovog starog zatvora i nudi lokalnu finsko-skandinavsku organsku hranu koja se priprema od najkvalitetnijih sastojaka.

3. ALCATRAZ Hotel am Japanischen Garten, Kaiserslautern, Njemačka

Ako želite još autentičnije iskustvo boravka u zatvoru, rezervirajte smještaj u hotelu Alcatraz am Japanischen Garten. Ovaj prvi njemački zatvor-hotel potječe iz 1879. godine i nalazi se nedaleko od Japanese Garden u centru Kaiserslauterna i nudi smještaj u "zatvorskim" sobama, ali i u konvencionalnim hotelskim sobama. U "zatvorskim" sobama gosti mogu iskusiti zatvorski život, a tome pridonose rešetke na prozorima, originalni zatvorski kreveti (koje su napravili nekadašnji zatvorenici) i toalet s umivaonikom u istoj sobi. Hinter Gittern Bar, na njemačkom "iza rešetaka", idealan je za opustiti se uz piće nakon napornog dana, prije odlaska na spavanje u tišinu zatvoreničke ćelije ili sobe.



4. Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet, Istanbul, Turska

Na tri kata, ovaj neoklasični hotel smješten je u zatvorskoj zgradi s predivnim dvorištem. Hotel Four Seasons Sultanahmet nalazi se u centru Starog grada u Istanbulu, a nekad su ga zvali Sultanahmedov zatvor ili na turskom "Sultanahmet Cezaevi". Gradnja zatvora započela je 1918. godine i u njoj su se nalazili muški, ženski i maloljetni zatvorenici, ali i umjetnici i politički zatvorenici. Danas ovaj hotel nudi luksuzan smještaj u kojemu možete vidjeti originalne radove turskih umjetnika poput rukom izvezenih turskih tepiha i mramornih kupaonica.

5. Langholmen Hotell, Stockholm, Švedska

Långholmen Hotell nalazi se u zgradi zatvora iz 19. stoljeća na Långholmen otoku u Stockholmu. Moderne sobe zadržale su mnoge autentične zatvorske detalje iz dana kada je zgrada bila poznata po nazivu Crow Remand zatvor ("Krononnhäktet" na švedskom). U ovom hotelu nalazi se i intrigantno zanimljiv muzej zatvora From Crime to Chains, koji je otvoren svaki dan i gostima nudi uvid u uzbudljivu prošlost Langholmena, a muzej i hotel možete upoznati uz pomoć vodiča i raznih zabavnih aktivnosti.

6. The Old Mount Gambier Gaol, Mount Gambier, Australija

Udaljen kratku vožnju od Blue Lakea i glavne ulice Mount Gambier, ovaj jedinstveni "zatvor" nudi širok izbor raznolikog smještaja. Ova zgrada koristila se kao zatvor od 1866. godine, a danas nudi zanimljive posjete mnogim povijesnim zanimljivostima među kojima su lokacije poput starog predvorja, knjižnice i zatvorske kapelice koje su danas prilagođene modernom načinu života i opremljene su Internetom, televizijom i ugodnim namještajem.



7. The Liberty Hotel, Boston, SAD

Danas je poznat kao luksuzan Liberty Hotel, a od 1851. godine ova zgrada koristila se kao zatvor pod nazivom The Charles Street Jail. Ovaj zatvor bio je "dom" mnogim poznatim osuđenicima poput James Michale Curleya, Malcom x-a, Saccoa i Vanzettia. Danas Liberty hotel elegantno kombinira povijesni stil i arhitekturu s modernim potrebama poput pristupa Internetu i vrhunski opremljenoj fitness dvorani.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju