Uhvati li vas neobuzdana želja za slatkim, ali ne želite pokvariti dijetu ili izbjegavate šećer, isprobajte brzi namaz koji možete jesti bez grizodušja. Gotov je za par minuta, ali ako imate više vremena možete ga i dodatno "zakomplicirati" lješnjacima. Lješnjake stavite u tepsiju obloženu masnim papirom i pecite na 170 stupnjeva oko 15 minuta.

Promiješajte ih svakih 5,6 minuta. Ostavite ih da se ohlade pa ih ogulite i sameljite u pastu, najbolje mlincem za kavu ili mikserom za orašaste plodove. Pastu ubacite u blender i izmiksajte s ostalim sastojcima. Volite li se igrati sastojcima u namaz dodajte i prstohvat chillija koji se odlično slaže s kakaom. 

Zahvaljujući avokadu namaz je izrazito kremast, a osim toga i zdrav. Osim toga avokado se uzgaja s najmanjim postotkom pesticida od svih vrsta voća i povrća. Obiluje nezasićenim masnim kiselinama koje smanjuju loš kolesterol te doprinose zdravlju srca i krvožilnog sustava. Sadrži i 20 blagotvornih vitamina i minerala. Zbog toga što obiluje vlaknima i proteinima avokado produljuje osjećaj sitosti, a samim time i potiče mršavljenje. 

Namaz Namaz (Foto: Stockfood)

Avokado se uvijek bere nezreo te dozrijeva jedan do dva dana na sobnoj temperaturi. Dozrijevanje se može ubrzati ako se čuva pored banana ili jabuka.   

> 50 načina kako upotrijebiti omiljeni namaz od lješnjaka

Sastojci za namaz od kakaa: 

2 žlice kokosovog ulja
1 avokado
prstohvat soli
5 žlica kakaa
1/2 – 1 žličice tekuće stevije

Priprema: 

1. U blender dodajte narezani avokado, ulje, sol, kakao i polovicu količine stevije.

2. Izmiksajte, kušajte i dodajte stevije prema ukusu pa prema potrebi ponovno izmiksajte i prabacite u staklenku. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju