Ovaj grad nije razvikan i ne nalazi se među najposjećenijima u Italiji, no ako ste mislili da je Genova samo luka, varate se, ona je mnogo više od toga.

Genova, glavni grad regije Ligurije, najzapadniji je talijanski grad na moru. Smjestio se otprilike 150 kilometara od francuske granice, a grad je zbog zemljopisnog položaja izuzetno dugačak. U samom centru se nalazi Porto Antico, izvorna gradska luka koja je revitalizaciju doživjela u devedesetima te Centro Storico, stari grad. Ovo su ujedno i najzanimljiviji kvartovi za posjetitelje, koji obiluju uskim ulicama i odišu poviješću.

Iako je gradska jezgra uska, kao što smo već napomenuli, grad je poprilično dug, tako da je korištenje javnog prijevoza, koje uključuje autobuse i jednu metro liniju, izuzetno korisno.

Dan prvi

Najbolje je krenuti s razgledavanjem panorame grada. Kad ste došli u Porto Antico, uzmite 'Il Bigo', lift koji će vas popeti četrdeset metara u zrak odakle puca pogled na grad. Ovo zadovoljstvo stajati će vas četiri eura.

Nakon luke došećite na Piazza Caricamento i razgledajte palaču San Giorgio. Ovaj ključni dio grada u funkciji je od 1260., a u međuvremenu je palača služila kao banka i zatvor (čak je i Marko Polo ovdje bio zatvoren neko vrijeme).



Sad je već vrijeme i za kavu. U Pasticceria Liquoreria Marescotti dobiti ćete najbolju, s obzirom da se tamo izrađuje još od davne 1780.

Ukoliko vam je do šopingiranja, u gradu ćete naći brojne čokolaterije, dućane s nakitom i slično, a želite li se počastiti skupim markama za vas je onda ulica Via Roma. Nakon kupovina odite pojesti sjajnu i povoljnu carbonaru (osam eura) u Fratelli Klainguti, gdje je nekad rado zalazio i Giuseppe Verdi. Nakon još šetnje po gradu na Belvedere Luigi Montaldo, s kojeg puca pogled na grad, vrijeme je za čašu vina. U njoj uživajte u kafiću Calice, gdje ćete je dobiti za 3 eura na više.

Za večeru preporučamo lokalne restorane poput Il Genovese gdje ćete nepce zadovoljiti njokima s pestom ili Balurado u kojem je pizza zbilja dobra.


Dan drugi

Sljedeće jutro iskoristite za razgledavanje crkvi. Katedrala San Lorenzo kao i bazilika San Siro isplate se pogledati. Prva je u Drugom svjetskom ratu bila znatno oštećena, dok je druga prva crkva u Genovi ikad napravljena, a datira iz šestog stoljeća.

Popijte kavu negdje u Porto Antico, a nakon toga odite na lagani ručak. Taverna Dindi ponuditi će vam morsku hranu, pa ćete nakon pizze i pašte od prethodnog dana, uživati i u plodovima mora.



Popodne ostavite za umjetnost. Ako je red za ulazak u Palazzo Ducale predugačak, izaberite alternativno rješenje i posjetite Galleria Nazionale di Palazzo Spinola. Također, isplati se pogledati i muzej grada Genove, koji krije djela Veronesea, Durera, Van Dycka

Nakon umjetnosti, a prije polaska domu svom, šteta bi bilo ne probati i fine slastice. Njih pronađite u Profumo di Rosa, i bogatog okusa recite doviđenja Genovi.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju