Posjetitelji Venecije u zadnje vrijeme ostanu blago zatečeni kad se sretnu s novom umjetničkom instalacijom. Skulptura, nazvana jednostavno „Support“ izlazi iz vode i prikazuje ogromne ruke koje se drže za fasadu. Kreirao ju je talijanski umjetnik Lorenzo Quinn, a ruke će hotel Ca' Sagredo podupirati sve do 26. studenog ove godine.

Skulptura „Support“ izranja iz Velikog kanala i pridržava zgradu, a sve kao podsjetnik velikih klimatskih promjena koje direktno utječu na Veneciju. Sam umjetnik je još dodao kako ruke imaju dvostruko značenje, i kako simboliziraju nešto što može izgraditi i poboljšati, ali i jednako tako, uništiti svijet. Upozorio je na klimatske promjene i izrazio strah da će Venecija, grad koji je stoljećima inspiracija mnogim umjetnicima, u budućnosti jednostavno završiti ispod vode.



Masivna instalacija postavljena je u sklopu Venecijanskog bijenalea, najveće svjetske izložbe suvremene umjetnosti koja se održava svake dvije godine i privuče više od pola milijuna turista u najslavniji grad na vodi.

Što se tiče situacije s „potonućem“ grada, zabrinjavajuća je činjenica kako je od sedamdesetih do danas grad potonuo ukupno 23 centimetra. Trenutačno se u gradu radi sistem obrane od poplava poznat pod nazivom MOSE, koji bi trebao biti završen do sljedeće godine. MOSE će zaštititi Veneciju od poplava (do trenutka kad razina vode ne naraste više od jednog metra), a nadajmo se kako će se razina svijesti o potrebi očuvanja planeta u budućnosti još više povećati.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju