Želite li isprobati zaboravljena jela požeškog kraja, svratite u Muzej u loncu. Riječ je o interaktivnom muzeju, odnosno blogu Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega koji vas upoznaje s recepturama ukusnih jela hrvatskih težaka, ali i plemstva.

Zavirili smo u internetsku kuharicu i odabrali 5 jela koje su jeli naši stari u najrazličitijim prigodama i od šarolikih namirnica koje se mogu naći u govovo svakom domaćinstvu.

1. Požeški vinogradarski ćevap
Vinogradarski ćevap je svojevrsna požeška verzija kebaba. Riječ je o mariniranim komadima svinjske i juneće vratine te slanine i luka koja se nabada na ražanj, omata svinjskom ili telećom maramicom te peče na otvorenoj vatri nekoliko sati, a služi uz kuhani krumpir.

2. Lokša

Kad vam se jede nešto slatko – isprobajte lokšu. Od brašna, soli i vode priprema se jednostavno tijesto, koje se potom vlaži vodom, trga na manje komade i posipa mljevenim orasima i medom. Ova se slastica u požeškom kraju obično jela uoči Božića.



3. Bošpor

Bijeli Bošpor je najbolji lijek za mamurluk. Nakon večeri provedene u ispijanju koje čašice alkohola previše, pripremite gustu juhicu od masti, rasola i brašna koja umiruje nadraženi želudac i daje energiju za daljnje napore. Postoji i verzija 'na crveno' koja se priprema od soka od rajčice i mljevene paprike.

4. Tački bakestare
Naši stari nisu bacali hranu, a pogotovo ne meso. Ostatke mesa, koji su se tjednima znali čuvati u bačvi s vodom, popržili bi s lukom i slaninom, te napravili nadjev za lisnato tijesto od sala, te ispekli u pećnici poput slanih i sočnih kolačića.

5. Granadir marš
Granadir marš je najbolji dokaz da se možete najesti samo od krumpira. Riječ je kuhanom krumpiru koje se prži na masnoći s lukom, začinjava solju i mljevenom paprike te miješa s domaćim trgacima od jaja, a servira uz salatu od svježih krastavaca i kajmaka.

Recepte za ova i druga zaboravljena jela možete pronaći na stranici Muzeja u loncu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju