Dobra organizacija i strpljenje ključni su za pripremu blagdanske hrane, a pogotovo bakalara. Ovaj riblji klasik koji se jede na Badnjak u Hrvatskoj se najčešće sprema na bijelo u obliku namaza te na crveno...

Bakalar na bijelo

Sastojci za bakalar na bijelo:

  • 1 sušeni bakalar od oko 400 grama
  • 2-3 lovorova lista
  • 5-6 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • malo svježeg peršina

Priprema bakalara na bijelo:

  1. Sušeni bakalar namočite u hladnoj vodi barem 24 sata prije kuhanja. Mijenjajte vodu redovito, svakih nekoliko sati da biste uklonili neugodan miris.
  2. Stavite kuhati bakalar u posoljenu vodu s lovorovim listom na umjerenoj temperaturi oko 2 sata dok meso sasvim ne omekša. Na vrhu lonca tijekom kuhanja pojavit će se bijela pjena, koju treba ukloniti drvenom kuhačom.
  3. Ohladite kuhani bakalar, dobro ga očistite od kože i kostiju pa ga ''istucite'' da dobijete smjesu nalik na paštetu.
  4. Pomiješajte ribu s češnjakom koji ste u mužaru pretvorili u pastu, maslinovim uljem te soli i paprom. Na kraju dodajte malo nasjeckanog peršina.
  5. Poslužite na tostiranom kruhu. Dobar tek!


Savjet plus:

Neki u tradicionalni bakalar na bijelo dodaju kuhani krumpir, čime se ''razrjeđuje'' aromatični miris ribe te povećava ukupna količina namaza. Uz ove količine ne morate staviti više od 3 do 4 srednje velika krumpira.

Bakalar na crveno ilustracija Bakalar na crveno ilustracija (Foto: Shutterstock)

Bakalar na crveno

Sastojci za bakalar na crveno:

  • 1 suhi bakalar od 400 do 500 grama
  • ½ kg krumpira
  • 4-5 češnja češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • malo peršina
  • maslinovo ulje
  • 2 dl bijelog vina
  • sol i papar


Priprema bakalara na crveno:

  1. Sušeni bakalar namočite u vodi barem 24 sata prije kuhanja. Stavite ga u hladnu vodu da se skuha. Očistite ga od kostiju i kože, a dio vode sačuvajte za kasnije.
  2. Skuhajte dopola krumpire u kori. Ogulite ih i narežite na ploške od oko 1 centimetra.
  3. U dublju posudu slažite red polukuhanih krumpira i očišćenog bakalara s komadićima očišćenog češnjaka dok ne potrošite sve sastojke. Smjesu prelijte vodom u kojoj se kuhao bakalar, bijelim vinom, maslinovim uljem i koncentratom rajčice.
  4. Kuhajte sve dok krumpir ne omekša do kraja pa poslužite sa svježe nasjeckanim peršinom. Dobar tek!

10 manje popularnih vrsta ribe s hrvatskih tržnica od kojih možete napraviti fantastičan ručak Arbun Bugva Cipal +6 Fratar  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju