Nije neobično da kad neka slavna osoba završi ovozemaljski život, dobije neku ulicu ili trg. S druge strane aerodrome u pravilu dobivaju samo najznačajnije osobe neke zemlje ili grada, pa vas vodimo na malu turneju aerodromima koji su nazvani prema zaslužnim pojedincima!

Da odmah budemo jasni, našlo se ovdje svega – glumaca, političara, a čak je i pokoji sportaš ili pjevač dobio čast da mjesto na koje slijeću 'velike nebeske ptice' bude nazvano po njemu. Ima ovdje i živih, a iskopali smo i jednu osobu po kojoj su nazvana čak tri aerodroma!



Najrecentniji primjer imenovanja aerodroma po nekoj osobi je upravo onaj iz Hrvatske, jer je nedavno zagrebačka zračna luka Pleso promijenila ime u 'Franjo Tuđman' odavši tako počast prvom hrvatskom predsjedniku. Zanimljivo je kako niti jedan drugi hrvatski aerodrom nema ime, već se jednostavno nazivaju po gradovima u čijoj se blizini nalaze (Zadar, Split, Osijek). Hoće li se to promijeniti, tko zna, mada nam se čini sasvim zgodnom ideja da aerodromi u dalmatinskim gradovima u skoroj budućnosti ponesu ime Krešimira Ćosića ili primjerice, Borisa Dvornika.

> 10 najboljih aerodroma u Europi

No, kakav je situacija sa zemljama u okruženju, tj. našim susjedima? Imenuju li i oni svoje aerodrome prema slavnim zemljacima ili to izbjegavaju? Točan odgovor je ovaj prvi, imenuju.

Tako primjerice slovenski glavni aerodrom, onaj u Ljubljani, nosi ime Jože Pučnik, po sociologu i političaru koji je bio lider opozicije netom prije raspada Jugoslavije. No, on nije jedini koji ima svoj aerodrom u Deželi, te se onaj u Mariboru odaziva na ime Edvarda Rusjana, jednog od pionira letova i konstruktora aviona.

Ni Srbi nisu imuni na imenovanje zračnih luka, pa tako dvije međunarodne nose imena po velikim povijesnim ličnostima. Ona u Nišu nazvana je po slavnom rimskom caru Konstantinu Velikom, a beogradska nosi ime jednog od najvećih genija svih vremena, Nikole Tesle. S druge strane, Mađari su se dali u glazbu i budimpeštansku zračnu luku prije par godina prekrstili u 'Aerodrom Ferenca Liszta'.

Druga dva hrvatska susjeda, Bosna i Hercegovina i Crna Gora još uvijek nemaju običaj nazivati aerodrome prema stvarnim ljudima, već obično nose imena prema gradovima u kojima se nalaze.

> 10 najgorih aerodroma na svijetu

Iako većinom aerodromi dobivaju imena prema političarima, nacionalnim junacima i vođama, to nipošto nije uvijek slučaj, što ste već vidjeli na primjeru Tesle i Liszta. Kad smo već kod klasike recimo i da salzburški aerodrom nosi Mozartovo ime, onaj u Parmi Veridjevo, a aerodrom u Varšavi nazvan je po Fredericu Chopinu. No, nemojte misliti kako su samo virtuozi klasične glazbe dobili svoje mjesto pod suncem, jer se primjerice aerodrom u Liverpoolu zove po vjerojatno najslavnijem Beatleu, Johnu Lennonu.

Također, i slavi Louis Armstrong doživio je čast da se po njemu nazove zračna luka, a gdje drugdje, nego u New Orleansu. Kad smo već kod umjetnosti, prebacimo se malo i na slikarstvo i recimo da se rimski Fiumicino službeno zove imenom Leonarda da Vincija, dok aerodrom u Bergamu nosi službeni naziv 'Caravaggio'.



Ni sportaši nisu ostali 'pošteđeni'. Svi koji smatraju kako je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, vjerojatno ne bi mogli sakriti osmijeh pri slijetanju na aerodrom u Belfastu. Naime, on je nazvan po jednom od najboljih igrača svih vremena, čovjeku koji je više od svega cijenio žene i dobru čašicu što ga je na kraju i stajalo prerane smrti, jedinstvenom Georgeu Bestu. Također, vjerujemo kako golf pratite znatno manje, ali svi pravi ljubitelji sporta morali su čuti za Arnolda Palmera, jednog od najboljih golfera ikad koji ima 'svoj' regionalni aerodrom u Latrobeu u Pennsylvaniji. Spomenimo da je stari Arnold još uvijek, za razliku od svih do sad nabrojanih, živ.

Kad smo već kod živih koji imaju aerodrom, ne možemo ne spomenuti legendarnog Poljaka Lecha Walesu (aerodrom u Gdanjsku), a kad smo već došli do Poljske recimo kako i papa Wojtyla ima čak dva aerodroma – jedan u Krakowu, drugi u Portugalu te u Bariju.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju