Došli smo u Beograd, vidjeli što ima za ponuditi i teškom mukom pobijedili želju da ostanemo još barem nekoliko dana. No u to malo sati što smo jeli, pili, plesali i razgledavali, uspjeli smo dovesti trezven sud o tome koja mjesta valja posjetiti. Naravno, kako drukčije nego slušajući savjete od lokalaca koji cijene dobro vino,  nostalgični rock i autohtone specijalitete.  

Večera u Manufakturi

Da je autentičnost stanje duha moto je restorana Manufaktura koji promiče kulturu uživanja u tradicionalnim specijalitetima. Leskovački roštilj, futoški kupus, fruškogorski kozji sir, paprika iz Donje Lokošnice, valjevski duvan čvarci te pirotska kobasica samo su neki od „teasera“ s jelovnika koji će vas navući da naručite previše. Sastojci su organski i nabavljaju se od domaćih uzgajivača koji potom brigu o njima prepuštaju njihovim kuharima. U Manufakturi se „hvale“ i da svako piće koje imaju u ponudi, poput primjerice šljivovice, dunjevače ili kajsijevače ima svoju priču i porijeklo. Prijatelji su s malim obiteljskim destilerijama i vinarijama širom Srbije pa tako i svaka čaša ima svoje ime i prezime, baš kao i voćka ruku koja ju je ubrala. Ono što nemojte propustiti na gurmanskom proputovanju manufakturom je roštilj koji mirisom okuplja prijatelje, a okusom ih zadržava, kao i zeljanicu o kojoj ćete još dugo pričati.

 

A post shared by Luka Vujacic (@luchano_87) on


Šetnja po gradu

Nakon ručka najbolje je protegnuti noge po beogradskom centru. Ostane li mjesta za nešto slatko, navratite u nekadašnju boemsku četvrt Skadarliju, odnosno Skadarsku ulicu pa ako već niste kušajte žito, najbolje u slastičarnici Milici koja ima i odlične kremšnite. U Skadarliji su nekoć živjeli glumci, pjesnici i književnici koji su se družili u kavanama i pili do kasno u noć. Živopisne fasade, galerije, zvuci žive glazbe, poznati restorani kao i zanimljivi prolaznici duša su razigrane beogradske ulice.

> Rezervirana za lokalce: 10 još neotkrivenih mjesta u Beogradu

Vinski intermezzo

Vinski putevi vode u Podrum, bar koji nudi poslastice u boci iz susjednih zemalja, ali i Francuske, Njemačke, Austrije, Španjolske, Portugala, Argentine, Australije, Novog Zelanda… Na koju god stranu krenuli, bilo po regiji, sorti ili godištu, u Podrumu ćete pronaći dovoljno zanimljivih etikteta koje se s lakoćom mogu gutljaj po gutljaj slistiti u ugodnom, rustikalnom interijeru bara. Zlato naše male degustacije regionalnih primjeraka odnijele su lijepo zaokružene Tri Morave vinarije Temet. Ovisno o tome koji vam je podrum bliži, žeđ za vinom možete utažiti u novom ili starom Beogradu. Ogladnite li, na jelovniku čekaju tople i hladne zanimacije poput sirne plate, pečenog kozjeg sira, kulena, pršuta, tatarskog bifteka, burgera i steakova. Nakon dobre hrane i pića vrijeme je da se krene na porciju dobre zabave.

 

Rock na beogradski

Beogradska inačica Hard Rock Cafea, klub Čorba namijenjen je pop i rock nostalgičarima koji su odrastali na hitovima 70-ih, 80-ih i 90-ih godina. Riblja asocijacija ne ime kluba je točna jer zidovi vrve diplomama, trofejima i zahvalnicama benda Riblja čorbe, kao i plakatima s koncertima diljem svijeta. Ponese li vas ugođaj i popijete li pokoju previše pa se uplašite da se sutradan nećete sjećati imena popularnog kluba, upitajte na šanku za majicu sa simpatičnim logom. Mi smo naletjeli na odličan bend De Puta Madre koji je uspješno prošetao raznim žanrovima i načisto oduševio publiku. Bili su toliko dobri da smo se morali natjerati izaći na vrijeme kako bismo još stigli do Lokija, a da ne propustimo jutarnji let.

> 8 jela koja obavezno morate probati kad ste u Beogradu

Kod Lokija po ljutu pljeskavicu

Više od 20 godina, sedam dana u tjednu i 24 sata na dana Beograđani neumorno navraćaju kod Lokija na pljeskavicu ili piletinu s roštilja koji vraćaju u život nakon ludog izlaska i viška rakija u sistemu. Nismo sigurni da li je spas u papričicama ljutima do bola, mirisu dima od kojeg rastu zazubice već na ulazu ili urnebesa koji se poslužuje kao prilog. Navratite li i kojim slučajem trijezni kod Lokija, nećete se razočarati. Kobasice s kačkavaljem, leskovački đevrek ili ćevap u kifli odlični su u svako doba dana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju