1. Cvijeće u šalicama i čašama

Iako je jestivo cvijeće hit već neko vrijeme u vrhunskim svjetskim restoranima, stručnjaci predviđaju da će se ono naći i na stolovima ljudi u njihovim kućnim kulinarskim igrama tijekom 2018. godine.

To će biti posebno vidljivo na primjeru različitih napitaka – od kava s lavandom, preko čajeva s cvijetom hibiskusa do raznih drugih bezalkoholnih napitaka oplemenjenih jestivim laticama.

2. Superprah
Whole Foods predviđa da će superprahovi doživjeti veliku popularnost u 2018. godini kao što je spirulina, matcha prah, maca ili kurkuma. Oni će se dodavati smoothiejima, energetskim pločicama, juhama i raznih drugim jelima. Gljive su hit 2018. pogotovo ako je riječ o adaptogenim gljivama Gljive su hit 2018. pogotovo ako je riječ o adaptogenim gljivama (Foto: Stockfood)

3. Adaptogene gljive
Adaptogene biljke noviji su pojam u gastrokulturi, a označavaju hranu koja povećava otpornost organizma te uravnotežuje njegovo djelovanje uslijed stresnih situacija. Među njima se nalaze i neke gljive poput čage, reishi i cordycepsa, a od kojih se pripremaju čajevi i juhe.

4. Bliskoistočne namirnice

Bliskoistočna hrana doživjet će svoj procvat u 2018. godini. I ne, pritom ne mislim samo na humus i pite koje su već postale svakodnevna pojava i u hrvatskoj kuhinji.

Zahvaljujući sve jačim perzijskim, izraelskim, marokanskim, sirijskim i libanonskim utjecajima, foodieji su zainteresirani za poširana jaja u umaku od rajčica (Shakshouka), pohanom siru halloumi, ali i egzotičnim začinima poput čili paste harisse, kardamoma i mješavine za'atara. Jestivim cvijećem ukrasite juhu od cikle Jestivim cvijećem ukrasite juhu od cikle (Foto: Stockfood)

5. Tacosi bez klasičnih školjki
Pitate se što su tacosi bez školjki od pečenih tortilja? Ako pitate stručnjake, gastroizazov za 2018. godinu. Trend tacosa ne jenjava već posljednjih nekoliko godina, no umjesto klasičnih školjki oni će sljedeće godine biti posluženi u različitim kreativnim alternativama poput algi i sličnih proizvoda.

6. Korištenje cijele namirnice
Zavladat će i trend korištenja cijele namirnice od korijena do vrha. Pripremite se za isprobavanje salatice od korijena brokule i cvjetače, ili pak ukiseljenih zelenih dijelova lubenice.

7. Bezalkoholni kokteli
U 2018. će se nazdravljati bezalkoholnim koktelima, odnosno mocktailima. Pritom će do izražaja doći pjenušava pića od javorovog sirupa, bazge i sličnih namirnica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju