1. Kruh
Na sobnoj temperaturi kruh može izdržati čak do 4 dana, dok će pohranjen u hladnjak osušiti se i izgubiti okus unutar 24 sata, pa izbjegavajte taj potez. Kruh možete staviti i u ledenicu ako ga želite zalediti i tako pohraniti do 3 mjeseca.

2. Krumpir, luk i češnjak
Ove namirnice najbolje je staviti u smočnicu, odnosno na tamno i hladno mjesto. Krumpir će ubrzati proces truljenja luka, pa ove dvije namirnice treba spremiti odvojeno. Najbolje bi bilo odvojiti i češnjak, jer će njegov miris nadvladati sve druge u okolini.

>> Neočekivano! Greška koju svi radimo kad jedemo voće

3. Maslinovo ulje

Bocu omiljenog 'maslinjaka' maknite sa svijetlosti te pohranite na hladno i tamno mjesto. U hladnjaku će otvorena boca ulja potrajat do godinu dana, a neotvorena i dvije godine. Ako imate hladnu smočnicu, maslinovo ulje možete pospremiti i tamo.

4. Brašno

Ako želite produljiti rok trajanja bijelog pšeničnog brašna, stavite ga u vakumiranu plastičnu posudu i pohranite u hladnjak. Na taj način izdržat će čak dvije godine. Ako ćete kupovnu količinu brašna potrošiti unutar godine dana od otvaranja, držati ga možete i u smočnici.



5. Maslac, mlijeko i jaja
Većina hladnjaka ima ugrađeno mjesto za maslac i jaja na vratima. Vrata hladnjaka se neprestano otvaraju zbog čega je temperatura u njima iznimno visoka. Stoga se ne smatraju pogodnim mjestima za pohranjivanje lako kvarljivih namirnica. Maslac, jaja i mlijeko bolje je pospremiti u 'tijelo' hladnjaka pri dnu što je najhladnije mjesto u ovom kućanskom aparatu.

6. Umaci, vino i voćni sokovi
Vrata hladnjaka pogodnija su za namirnice s konzervansima poput senfa i kečapa, ali i oni s umjerenom do visokom kiselosti poput voćnih sokova od citrusnog voća te vina. Otvoreno i dobro začepljeno vino u hladnjaku može izdržati do pet dana.

7. Voće
Jabuke ispuštaju plinove koje ubrzavaju truljenje drugog voća, pa ih treba spremati posebno – bez obzira preferirate li smočnicu ili stavljanje u hladnjak. Citrusno voće, ananas, jagode, grožđe i lubenica su lako kvarljivi voćni plodovi, pa ih treba pojesti odmah nakon kupovine ili brzo spremiti u hladnjak.

Savjet plus:

Želite li jesti zdravo, voće i povrće stavite prve dvije police u hladnjaku. Ove police prve gledamo, pa postoji i veća šansa da ćemo posegnuti za zdravim zalogajima pri otvaranju hladnjaka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju