Prekrasno vrijeme stvoreno je za roštilj. Na užarenu rešetku možete staviti i neke druge namirnice uz odreske od mesa i ribe. Ovaj tip pečenja produbit će okus različitim namirnicama.

1. Ispecite pizzu

Jeste li znali da pizzu možete ispeći i na roštilju. Tijesto premažite maslinovim uljem prije nego što ga stavite na rešetku, pa ga kratko zapecite s obje strane. Tek tada složite jednostavne nadjeve na vrh pečenog tijesta poput sira, rajčica i začinskog bilja.

2. Stavite voće na roštilj

Miris dima izvrsno odgovara i uz pečeno voće. Za ovu pustolovinu najbolje će odgovarati voće tvrdih plodova poput lubenice, ananasa, jabuka, kruški i breskvi. Prije pečenja marinirajte ih u tekućini po želji, a na roštilju poškropite s medom da biste izvukli maksimalni okus.

Savjet plus: plodovi poput jabuka, kruški i breskvi bit će ukusniji ako ih ispečete s korom.

3. Iznenadite sa slatkim krumpirom
Ako ga narežete na tanje komade, na roštilju možete sipeći i slatki krumpir. Premažite ga uljem i začinskim biljem prije stavljanja na užarenu rešetku. Roštilj je izvrstan način za termičku obradu različitog sezonskog povrća – od tikvica i paprika, do odrezaka od cvjetača ili čak zelenog lisnatog povrća.

4. Napravite tost sa sirom

Imate li kod kuće stari i pomalo već suhi kruh? Premažite ga mješavinom maslaca i začinskog bilja pa ga tostirajte roštilju. Stavite li između dvije kriške kruha i nešto sira – napravit ćete fini tost.

5. Ispecite sir za desert
Meki sirevi poput bria stvoreni su za termičku obradu na roštilju. Pečeni brie izvrsno će se spojiti medom, orašastim plodovima i voćnim sirupima. Ne oklijevajte i poslužite ga kao glavnu zvijezdu maštovitog deserta.

6. Izradite kreativne ražnjiće
Na štapiće za ražnjiće možete nanizati brojne zanimljive namirnice. Iskušajte ukusnu kombinaciju šampinjona, kobasica i luka ili jednostavno omotajte komade slanine.

7. Veganske iznenađenja
Roštilj možete iskoristiti i za pripremu veganskih poslatica poput tofua. Ne zaboravite ga marinirajti u mješavini ulja i začina prije pečenja. Dobar tek!

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite inspiraciju za kulinarske igre na roštilju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju