Iako su zoološki vrtovi većinom mjesta koja najviše posjećuju djeca, ako ih dugo niste posjetili, svakako razmislite o tome. Samo nekoliko sati vožnje od Hrvatske nalazi se životinjama najbrojniji zoološki vrt na svijetu, a poželite li na safari, za to nećete trebati do Afrike, već do susjedne nam Italije. Istražite koja 4 zoološka vrta u blizini Hrvatske morate posjetiti.



Tiergarten Schönbrunn
u Austriji najstariji je i jedan od najmodernijih zooloških vrtova na svijetu. Nalazi se u južnom dijelu Beča, u sklopu Schönbrunn kompleksa koji je dio UNESCO-ve zaštićene baštine i otvoren je 365 dana u godini. Osnovan davne 1752. godine, u njemu boravi čak 8.955 životinja, odnosno 734 vrste na 17 hektara površine.

Ovdje se danas nalazi nekadašnji carski paviljon koji je bio okružen s 13 kaveza u kojima su obitavale životinje i dom je rijetkim vrstama kao što su pande, koale, slonovi, pingvini i druge zanimljive životinje.

Zoološki vrt sastoji se od različitih nastambi među kojima se ističu Polarium s pingvinima, akvariji, kišne kuće, terariji, Južnoamerički park koji je dom tapirima i mravojedima i Tirolsko selo u kojem obitavaju "njemačke" životinje. Cijena ulaznice za odrasle je 18,50 eura, 9 za djecu do 19 godina, a za djecu mlađu od 6 godina ulaz je besplatan.



Zoologischer Garten - Berlin Zoo
najstariji je njemački zoološki vrt s bogatom tradicijom. Životinjski park Berlin Friedrichsfelde i berlinski akvarij s ovim zoološkim vrtom čine najveći zoološki kompleks u Europi. Danas ovdje obitava 20 tisuća životinja, odnosno 1.600 vrsta na 35 hektara.

Ovaj zoološki vrt svjetski je rekorder "po broju stanovnika", a među onim poznatijim tu su pingvini, polarni medvjedi, slonovi, merkati, žirafe, gorile, kalifornijski morski lavovi, zebre, orangutani, lavovi i mnogi drugi, a najsvježija vijest je da će zoološki vrt uskoro postati dom za dvije mlade pande.

Svakim danom od 10:30 do 15:15 sati možete prisustvovati hranjenju vukova, tuljana, slonova, orangutana, pingvina, nilskih konja i kalifornijskih morskih lavova.

Zoološki vrt otvoren je cijele godine, a ovisno o godišnjem dobu cijena ulaznice za odrasle iznosi 14,50, za djecu od 4 do 15 godina 7,50, a za obiteljsku ćete ulaznicu izdvojiti 39 eura. Ako ogladnite, u sklopu zoološkog vrta dostupna su tri restorana u kojima možete uživati u lokalnim jelima.



Budapest Zoo & Botanical Garden
nalazi se u centru Budimpešte. Ovdje na 17 hektara borave 1072 životinje, a za posjet ćete morati izdvojiti do pet sati. Mnogi će za ovo mjesto reći da mu nedostaju jasni putokazi i višejezičnost na pločama, no vjerujemo da ćete na isto zaboraviti kada krenete uživati u društvu životinjskih prijatelja.

Zoološki vrt sastoji se od Magične stijene koja prikazuje povijesni razvoj i odnos čovječanstva prema flori i fauni, a tu ćete čuti priče o najvećim morskim stvorenjima, šišmišima i mravima, dok vas tropski i svijet savane uvode u životinjski i biljni svijet tog područja.

Već ste sigurno shvatili da je zoološki vrt organiziran prema područjima te vam preporučujemo da svakako posjetite sektor Indija, Madagaskar i vrt leptira. Odrasli će za ulaznicu izdvojiti 9 eura, a djeca 6.



Volite li safari posjetite ZOO Parco Natura Viva u Veroni u Italiji. Park je otvoren 1969. godine i tu se na 40 hektara nalazi 1.500 životinja 250 različitih vrsta. Podijeljen je na dva glavna područja, a to su Safari park koji možete istražiti krećući se svojim automobilom i Fauna park koji istražujete pješke.

U afričkom safariju čekaju vas žirafe, lavovi, hijene, gepardi, antilope, zebre i mnogi drugi koji žive bez ograda u potpuno divljem okolišu. Na žalost mnogih, izlazak iz auta je zabranjen, a prozori na automobilima uvijek trebaju biti zatvoreni. Ovdje ćete zaboraviti na prometna pravila jer životinje uvijek imaju prednost prolaska.

Ako se odlučite na šetnju, u Fauna parku, na kojem obitava 90 posto životinja, pronaći ćete bogatstva biljnog i životinjskog svijeta, a duljina staze za šetnju je 4 kilometra. Hranjenje životinja ovdje je zabranjeno, a ako poželite postati nečiji roditelj, to možete upravo ovdje jer ćete tako poduprijeti rad parka i pomoći očuvanju divljih životinja i njihovih staništa.

Fauna park otvoren je od ponedjeljka do petka od 9 do 16 sati, vikendom do 19, a Safari park od 9:30 do 16, odnosno vikendom do 16:30 sati. Cijena ulaznice za djecu do 12 godina iznosi 15, a za odrasle 20 eura.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju