1. Zagorski štrukli

Nadaleko poznate zagorske štrukle od dizanog tijesta sa svježim Zagrebačkim sirom možete pripremiti u sat vremena, a s ovim popisom sastojaka uspješno ćete nahraniti četiri osobe.

Zagorske štrukle Zagorske štrukle (Foto: StockFood)

Sastojci:

Tijesto:

1 jaje
300 g brašna (pola oštro, pola glatko)
30 ml ulja
malo soli
150 ml vode

Nadjev:

500 g svježeg President Zagrebačkog sira
3 jaja
malo soli
200 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje

Priprema:

1. Od prosijanog brašna, jednog jajeta, ulja, soli i vode zamijesite tijesto. Vodu dodajte polako da slučajno ne bi bilo previše. Ako je tijesto pretvrdo, dodajte još vode, a ako je premekano, dodajte još malo brašna. Tijesto treba biti srednje mekano i žilavo. Gotovo tijesto pustite da "odmara" 30 minuta. U međuvremenu pripremite nadjev od 500 g svježeg sira, 3 jaja i soli.

2. Nakon što se tijesto odmorilo, razvucite ga na stolnjaku koji ste prethodno posipali s malo brašna. Tijesto ne smije biti skroz tanko da u kuhanju ne bi pucalo. Na trećinu razvučenog tijesta stavite nadjev. Zamotajte štrukle uz pomoć stolnjaka, motajući od onog dijela na kojem je sir.

3. Štrukle režite na komade duge oko 7 cm, i to uz pomoć porculanskog tanjurića.
Stavite kuhati vodu s malo soli i ulja pa kad zakuha, ubacite štrukle. Nakon što voda ponovno zavrije, kuhajte štrukle još 3 minute.

4. Kuhane štrukle možete preliti prezlama poprženim na maslacu ili ih preliti Dukatovim vrhnjem za kuhanje i zapeći u pećnici oko pola sata na 180 stupnjeva, dok ne poprime zlatnožutu boju.

2. Domaća savijača sa sirom

Vanilin šećer, grožđice i Zagrebački sir sastojci su koji čine domaću savijaču pravim tradicionalnim jelom. Prema ovom slatkom receptu pripremu možete završiti u sat vremena.

Sastojci:

Za tijesto:

250 g glatkog brašna
125 ml mlake vode
prstohvat soli
1 žličica ulja
kap-dvije octa

Za nadjev:

750 g svježeg Zagrebačkog sira
250 g Brzo & Fino kiselog vrhnja
2-3 jaja
5-6 žlica šećera
5-6 žlica grožđica
2 vanilin šećera
korica jednog limuna

Priprema:

1. U manju zdjelicu stavite grožđice, prelijte ih vodom i pustite da se namaču barem 30 minuta. Prije dodavanja u nadjev dobro ih iscijedite.

2. Stavite brašno u dublju zdjelu, dodajte sol i promiješajte. Odmjerite vodu, dodajte žličicu ulja i kap-dvije octa pa izmiješajte. Ulijte vodu u brašno, izmiješajte i umijesite glatko elastično tijesto.

3. Tijesto prerežite popola pa od svakog dijela formirajte kuglu te ih premažite s malo ulja. Pustite tijesto da pokriveno i na toplom odmori oko 30 minuta.

4. Napravite nadjev: u zdjeli izmiješajte svježi Zagrebački sir, kiselo vrhnje, šećer, vanilin šećer, naribanu koricu limuna, jaja i ocijeđene grožđice.

5. Na lagano pobrašnjenom stolnjaku razvaljajte tijesto. Potom ga malo nauljite, nauljite ruke i razvucite tijesto što je tanje moguće.

6. Po tijestu rasporedite polovicu nadjeva od sira pa uz pomoć stolnjaka savijte savijaču.

7. Nauljite pleh za pečenje pa prebacite savijaču u pleh i složite je u formu slova U. Isto napravite i s drugim dijelom tijesta.

8. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 45 minuta, odnosno dok savijača ne poprimi lijepu zlatnu boju. Izvadite savijaču iz pećnice i pustite je da se ohladi. Posipajte savijaču šećerom u prahu, narežite na manje komade i poslužite.

3. Pita od sira

Miris ovog deserta vratit će vas ravno za obiteljski stol i u trenutak uživanja nakon nedjeljnog ručka. Prhko tijesto i miris ribane korice limuna teško se zaboravlja.

Pita od sira Pita od sira (Foto: StockFood)

Sastojci:

Tijesto:

200 g glatkog pšeničnog brašna
100 g oštrog pšeničnog brašna
250 g maslaca
100 g šećera
1 prašak za pecivo
1 jaje
1-2 žlice kiselog vrhnja
prstohvat soli
malo ribane korice limuna

Nadjev:

750 g President Zagrebačkog sira
100 g šećera
1 vanilin šećer
2 žlice pšeničnog griza
50 grama zlatnih grožđica (+ tri žlice ruma za namakanje)
malo ribane korice limuna

Priprema:

1. U zdjelu prosijte obje vrste brašna, dodajte sol, šećer, prašak za pecivo, na kockice narezan maslac, ribanu koricu od polovice limuna, jedno jaje i kiselo vrhnje pa umijesite glatko tijesto.
2. Na pobrašnjenoj površini tijesto podijelite na dva dijela.
3. Prvi dio razvaljajte na veličinu pleha 25 x 36 cm. Maslacem namažite pleh, pobrašnite ga pa u njega stavite razvaljano tijesto. Tijesto izbockajte vilicom. Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta.
4. Napravite nadjev: u zdjelici izmiješajte sir, šećer, vanilin šećer, griz, ribanu koricu druge polovice limuna i grožđice koje ste namočili u rumu jedno pola sata.
5. Na razvaljano tijesto istresite nadjev od sira pa ga poravnajte žlicom.
6. Preko nadjeva nanesite drugi dio razvaljanog tijesta pa i njega izbockajte vilicom.
7. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita skroz ohladi, potom je posipajte šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.

 

 

Advertisement

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju