Od zimskog godišnjeg odmora prošlo je već nekoliko mjeseci pa je krajnje vrijeme da uzmete kraći predah i pobjegnete negdje na nekoliko dana. Ovih 10 europskih gradova idealni su baš za to, a posebno ćete u njima uživati s boljom polovicom.

1. Giethoorn, Nizozemska

Venecija sjevera nadimak je ovog seoca u Nizozemskoj koji će svakog posjetitelja oduševiti mirom, ali i arhitekturom kuća i stoljetnim drvenim mostovima koji se pružaju preko kanala.



2. Hallstätt, Austrija

Selo uz jezero i u podnožju planine, udaljeno je svega sat vremena od Salzburga, a 3 od Beča. Pod zaštitom je UNESCO-a, a krase ga crkve iz 12. stoljeća, tržnica i mnoštvo malih, slatkih restorančića.

3. Sintra, Portugal

Još jedno mjesto na popisu UNESCO-ve svjetske baštine puno je znamenitosti na svakom koraku. Najupečatljivija od njih je Palača Pena kralja Ferdinanda II., a zanimljiv je i gradski vrt s 500 vrsta drveća.

4. Taormina, Italija

Italija je prepuna romantičnih gradova, a česta je i tema naših članaka. Ovaj gradić na litici smješten je na Siciliji, a pogled joj je uperen u Etnu i Jonsko more.

> Krug po Siciliji: Brdovita princeza na obali Jonskog mora koja će vas nadahnuti

5. Colmar, Francuska

Pastelno obojane kuće i drveni mostići preko kanala krase ovaj grad pun renesansnih crkvi. Okružuju ga vinogradi, a nalazi se na vinskom putu u sjeveroistočnom dijelu Francuske.



6. Soglio, Švicarska

Vrata raja ili raj sam po sebi. Soglio se nalazi u područji Alpi pod nazivom Bregaglia, na granici s Italijom. Ovdje ćete uživati u svježem planinskom zraku i mirisu ruža u vrtu Palazzo Salis.

7. Korčula, Hrvatska

Bio bi red da na popis najromantičnijih mjesta stavimo i jedno hrvatsko. Srednjovjekovni trgovi, crkvice i renesansne zgrade krase ovaj gradić, a u blizini su i vinogradi pa možete uživati u domaćim vinima.

8. Bamberg, Njemačka

Na popisu svjetske baštine UNESCO-a, Bamberg krase rijeke i kanali, popločane ulice i slatke crkve. Predah od šetnje gradom potražite u zanatskim pivovarama i domaćem pivu.

9. Benasque, Španjolska

Na prvu biste mogli pomisliti da je riječ o Alpama, a ne Pirinejima. Ovdje možete uživati u čistom planinskom zraku, planinariti ili jednostavno se opustiti uz čašu vina u finom restoranu.



10. Manarola, Italija

Jedan od 5 gradova koji sačinjavaju Cinque Terre. Okružuju ga vinogradi, a tu je Ljubavni put do susjednog Riomaggiore.

Pogledajte i 20 manje poznatih mjesta u Europi koja će vam oduzeti dah. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju