Moguće da ćete putovati i kad budete stariji, jasno, no s godinama dolaze i mnogobrojne obveze, pa čak i ako imate dovoljno novca, često se dogodi da za putovanja jednostavno nemate vremena. Plus, neke zemlje i gradove je najbolje posjetiti do tridesete (naravno, za mnoge ni kasnije nije prekasno), a mi smo pronašli pet destinacija koje bi preporučili svakom prije ulaska u četvrto desetljeće života!



Tajland


Ovo je zemlja gdje ćete se s malo novaca osjećati poput kralja, a kad imate manje od 30, planiranje budžeta je prilično bitno. Cijene su povoljne, bilo smještaja, bilo hrane, a Tajland nudi i mnogo, mnogo više.

Za početak odite u Bangkok, glavni grad države, gdje ćete uživati u vrhunskoj gastronomiji za smiješne pare, a poslije toga jednostavno uzmite pivo i započnite razgovor s nekim na ulici. Ljudi su prijateljski nastrojeni i nitko vas neće smatrati čudakom, a kad vam dosadi druženje, priuštite si pravu tajlandsku masažu.

Nakon Bangkoka krenite put juga, gdje će vas čekati neke od najljepših plaža na svijetu. Ovdje lijepo iznajmite motor i obilazite jednu po jednu, a ako se želite podsjetiti kako one izgledaju, prije odlaska na Tajland pogledajte film "Žal" s Leonardom di Capriom.

Peru

Zašto ići kad si mlad? Pa uspon na legendarni Machu Picchu prilično je zahtjevna stvar. Ne kažemo da ga ne možete svladati i kao stariji, ali bome, ovdje se bolje penjati sa što manje godina. Iako se do njega relativno blizu može i vlakom, odlučite se radije za pješačku avanturu.

Ona će definitivno potrajati par dana, a jednom kad stignete do nekadašnje prijestolnice Inka, u njoj ostanite barem jednu noć. Udisati zrak na gotovo 3000 metara posebno je iskustvo.

> Peru i Bolivija: Jedu zamorce i ljame, a osvježavaju se uz čaj od koke

Naravno, za ovu avanturu potrebno je mnogo energije, pa ako ste u prilično lošoj fizičkoj spremi, unatoč želji, ne garantiramo da ćete se baš popeti do jednog od simbola Perua.



Amsterdam

Namjerno smo se odlučili samo za grad, a ne zemlju. Glavni grad kraljevine Nizozemske nudi mnoštvo muzeja, pa ako ste u potrazi za širenjem svog znanja o umjetnosti, Amsterdam je jedna od najboljih destinacija. Rijksmuseum, Van Gogh musem i muzej Anne Frank čekaju na vas.

Naravno, tu je i sveprisutna kultura vožnje biciklima. S 60, 70 baš i ne postoji neka velika šansa da ćete s radošću okretati pedale, a do tridesete, zasigurno hoćete. Izvrsna je stvar što je sve ravno, tako da ne postoji strah od uzbrdica.

> U Amsterdamu se nije problem provesti dobro, ali kako proći jeftino?

I treće, mnogi mladi pohode Amsterdam kako bi legalno uživali u marihuani. S obzirom da će vas vjerojatno želja za "travom" proći u starosti, a sad je kod vas još prisutna, Amsterdam je grad gdje marihuanu možete konzumirati sasvim legalno.

Češka

Jasno, Prag je lijepo uvijek vidjeti, i s 20, 30, 40, 50 i 60, no kad ste u dvadesetima i tražite dobru zabavu za malo para, Prag je uvijek dobar odabir. Pivo je jeftino i toči se u hektolitrima, a isto što vrijedi i za pivo, vrijedi i za hranu.

> 12 zanimljivosti o zemlji koja je sljedeći protivnik Vatrenih na Euru

Nadalje, Češka je zemlja bogata poviješću, ali i prirodom. Planine nude brojne uređene biciklističke i planinarske staze, a jasno, ovdje se sasvim fino može i skijati.

Nemojmo zaboraviti spomenuti i Brno. Radi se o ogromnom studentskom središtu, pa kad vas put nanese ovdje, možete računati na izlaske i zabavu do mile volje.



Indija


Pretpostavimo da prije tridesete putujete s manje novaca i da vam je komfor prilično nebitna stavka. U tom slučaju, Indija je savršen odabir za vas, jer cijene smještaja se ovdje kreću od par dolara na više.

> Čudesna Indija: Naramak zanimljivosti koje sigurno niste čuli

Krenite s obilaskom Delhija i uživajte u raznolikosti zemlje. Čut ćete, ni sami ne znate koliko točno jezika i narječja i još jednom uvidjeti koliko je različitost lijepa. Naravno, isplati se vidjeti i vjerske rituale na rijeci
Ganges.

> Tromjesečna pustolovina dviju Hrvatica na Istoku

Ako ste pak u potrazi za partijanjem, pravac Goa. Unajmite kuću na plaži i uživajte cijeli dan i noć u zvukovima elektronike.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju