Postoje diplomatske, ali i one obične. Švicarske, norveške, njemačke otvaraju ulaz u gotovo svaku zemlju, a s nekima se bez vize ne može mrdnuti. No, svima im je zajednička jedna stvar: Dolaze isključivo u četiri boje! Kao što s ključem otključavate vrata, jednako tako s putovnicom 'otključavate' ulaz u druge zemlje. S obzirom da ste sigurno bar jednom čekali red na aerodromu, vjerojatno ste primijetili kako dolaze u tek nekoliko boja.

> Ni američka, ni britanska... Putovnica koja otvara sva vrata

Generalno, putovnice mogu biti samo crvene, zelene, plave ili crne boje, pojašnjava Hrant Boghossian, potpredsjednik marketinga interaktivne baze putovnica Passport Index. Ipak, unatoč ograničenju, putovnice je moguće napraviti u raznim nijansama navedenih boja, pa stoga nije svaka zelena jednako zelena.
Postoji mnogo razloga zašto se države odlučuju uzeti određenu boju putovnice. 'Zemlje EU najčešće koriste tamnocrvenu, dok zemlje Caricoma (organizacija 15 karipskih naroda udruženih radi ekonomskih razloga)' koriste plavu boju putovnice' – kaže Boghossian.



Razlozi pri odabiru boje su obično političke i geografske naravi. Tako primjerice neki smatraju da je crvena boja dio komunističke povijesti države, a da plava simbolizira novi svijet, tj. Ameriku i Oceaniju. Jasno, ovo nije u potpunosti točno, jer eto, i sami u Hrvatskoj koristimo putovnicu plave boje, a ne graničimo ni s Meksikom ni SAD – om.

Kod nekih zemalja boja označava religijsku pripadnost. Naime, većina islamskih država koristi putovnice zelene boje i na taj način pokazuju koliko veliku ulogu religija ima u njihovim zemljama. Zelena se u islamu smatra za najdražu Muhamedovu boju, a simbolizira prirodu i život.

S druge strane neke zemlje se trude istaknuti svoj karakter, pa tako Švicarska ima jarkocrvenu putovnicu, dok su Turci boju putovnice mijenjali u crvenu, prema riječima Boghossiana, kako bi istaknuli težnju za ulaskom u EU. S druge strane, građani SAD – a su boju često mijenjali, tako da su kroz njihove ruke prolazile crvene, zelene i naposlijetku plave putovnice.

Neki su od dokumenta potrebnog za ulaz u druge zemlje, napravili prava mala remek djela. Kanadska, britanska, američka i kineska putovnica kriju slike vidljive tek pod UV svjetlom. Posebno je zanimljiva finska, gdje listanjem stranica dobivate sliku soba u pokretu!

Inače, proizvodnja putovnica strogo je kontroliran posao i radi ga tek nekoliko kompanija na svijetu, koje se strogo drže zadanih smjernica i odredbi, puput mogućih boja putovnica, kako bi se zadovoljila sigurnost i kako bi se lakše mogle kontrolirati granice. Bilo kako bilo, mi se dizajnom naše putovnice nećemo pretjerano zamarati, ne trebamo imati nikakvu animaciju, već samo želimo što više žigova unutar nje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju