Matija, gdje biste bili danas da nije bilo Masterchefa?


MasterChef mi je svakako bila velika odskočna daska, no siguran sam da bih se i bez sudjelovanja u showu danas bavio onime što volim – kuhanjem. MasterChef mi je vjerojatno olakšao put, ali kuhanje je moja velika ljubav tako da bih se bez obzira na sve potrudio da realiziram svoje planove.

Odakle ste, što ste završili i otkud kuhanje u vašem životu?

Iz Zagreba sam, no studirao sam u Londonu gdje sam završio Menadžment i hotelijerstvo. Kuhanje me oduvijek zanimalo, a posebno se to iskristaliziralo dok sam živio u Londonu. Naime, tamo sam radio u različitim restoranima različitih nacionalnih kuhinja i taj me svijet zaintrigirao, a najviše me se dojmila kultura street fooda koju mi još nismo imali u Hrvatskoj. Znao sam da se želim vratiti u Zagreb i pokrenuti nešto svoje – otuda je došla i ideja za wok, a u suradnji s agencijom Klinka Lane Klingor Mihić i naš Street Food Festival, koji se od 2013. redovito odžava u Zagrebu.


Što ste radili nakon završetka emitiranja?

Nakon završetka snimanja boravio sam u Londonu, stjecao znanje i iskustvo. Imao sam veliku čast odraditi praksu i educirati se kod Gordona Ramsayja za kojeg su vjerujem mnogi čuli zbog njegove Paklene kuhinje. Kod njega sam proveo 2 godine, a 3 godine proveo sam u restoranu The Vineyard kod jednog od trojice najboljih kuhara u Engleskoj – Johna Campbella. Kod Johna i Gordona radio sam besplatno, uz svoj redovni posao, ali neprocjenjivo je što sam tamo sve naučio.

Gdje ste danas?

Danas sam ponosni vlasnik lanca gastro kutaka Wok by Matija koji uključuje tri lokacije u Zagrebu: prolaz Ilica 33 - Varšavska 16, Vlaška 68, Jablanska 24.

Što sve radite?

Vodim svoje restorane što me u potpunosti ispunjava. To je posao koji okupira 24 sata dnevno; imamo i dostavu oko koje svakodnevno brinemo da sve ide “kao po špagi”, da smo brzi, da su ljudi zadovoljni. Bavim se i jelovnikom i trudim se stalno uvrstiti nešto novo u ponudu, da nas se gosti ne zasite (smijeh). No, wok kao glavno jelo i dalje je apsolutni hit i jako mi je drago radi toga.


Gdje vas možemo pronaći i probati vašu kuhinju?
Danas me uglavnom možete naći u nekom od Wok by Matija u Zagrebu. Kad nisam u kuhinji, onda sam u nabavci namirnica, koordiniram i vodim poslovanje, brinem se da sve štima…

Po čemu ste drugačiji od drugih?

Naša je osnovna filozofija da hranu uvijek pripremamo isključivo s domaćim i provjerenim namirnicama iz domaće proizvodnje i toga se držimo. U svakom Wok by Matija lokalu moguće je probati sok od bazge i đumbira te kupiti domaći sirup od bazge i domaću tjesteninu u raznim oblicima. Mislim da se izdvajamo baš tom ponudom domaćih proizvoda. Osim toga, prvi smo počeli s wokom da bismo danas nudili niz raznih jela poput nedavno dodanih woktellinija i pizze slagalice, a dragim gostima nudimo i da sami slože svoj wok po izboru.


Nabacite nam jedan brzinski recept za čitatelje punkufera!
Naravno, na primjer:
Junetina iz woka
Sastojci za 4 osobe:

250g noodla od jaja
125g mrkve na trakice
125g luka na trakice
125g komorača na trakice
125g sojinih klica
4 žlice ulja od kikirikija
350g junetine narezane na trakice
3 žlice sojina umaka
1 žlica limetinog soka
prstohvat soli
malo đumbira nasjeckanog na sitno
režanj češnjaka nasjeckan na sitno

Skuhajte noodle, a posebno ugrijte wok do dimljenja s uljem od kikirikija. Dodajte junetinu i pržite mješajući dok meso ne posmeđi. Izmješajte sojin umak i limunov sok, u wok dodajte preostale sastojke i noodle te ih prelijte mješavinom soje i limunovog soka. Pustite da se poveže i servirajte.

To bi ukratko bilo to, vidimo se na woku!

Hvala puno, definitivno se vidimo!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju