Wine Academy Croatia
(WAC) po prvi puta održava svoj WSET level 2 u Korčuli. Predavanja se izvode u luksuznoj palači Lešić Dimitri u gradu Korčuli tijekom dva vikenda, u siječnju i veljači, nakon kojih će polaznici pristupiti ispitu. WSET level 2 predavanja započela su 22. siječnja u palači Lešić Dimitri na koja se prijavilo 25 polaznika. Njih je s vinskim osnovama upoznao Korčulanin i zaljubljenik u vino, dio WSET tima, Kruno Filipović.



‘Od početka sam želio da se WSET održi na Korčuli, ali ne prisvajam zasluge za to. Koliko god to predlagao do sada, škola se nikada ne bi održala bez interesa otočana i bez velike pomoći Dražena Matkovića koji je prepoznao i drugu stranu WSET-ova šarma, ne samo da je korisno i dobro imati njihove diplome, zanimljivo je i ugostiti školu ovakva ugleda. Pokazao se kao domaćin nad domaćinima. Njegov tim i on podigli su organizaciju i potrebnu logistiku za ovaj tečaj na zavidnu razinu. Otuda i suradnja koja nije, dakako, bez smisla' zaključio je WSET-ov predavač.

'Korčula ima sve bolja vina, sve bolje i bolje restorane i ono što mora pratiti porast kvalitete je i porast znanja o toj kvaliteti. Ipak, najveće moje pohvale idu polaznicima. Ugodno me je iznenadio interes za školu koji je, valja napomenuti, nadmašio kvote jednog termina' - rekao je Kruno Filipović te dodao kako će zasigurno i mnogi budući gosti ostati zatečeni razinom poznavanja svjetskih i domaćih vinskih trendova, a takvi su utisci dragocjeni u ugostiteljskom poslu.



Na predavanjima će polaznici steći znanje o karakteristikama osnovnih sorti grožđa, nešto više o bijelim, roze, crnim i desertnim vinima, šampanjcima, pjenušcima i žestokim pićima te će imati priliku kušati 44 vina i 4 žestoka pića svjetskih etiketa. Nakon uspješno položenog ispita polaznici će dobiti međunarodno priznati certifikat. Među polaznicima su uglavnom stanovnici otoka Korčule, ali i šire Dubrovačko-neretvanske županije, privatni ugostitelji, konobari, ljubitelji vina, ali i neka već poznata lica korčulanskih vinarija.

WSET (Wine and Spirits Education Trust) je najprestižnija svjetska vinska škola za edukaciju o vinu i žestokim pićima. Ono što je Oxford u obrazovanju to je WSET u vinarstvu. Djeluje u preko 62 zemlje svijeta, još od davne 1969. godine za vinske profesionalce, a već neko vrijeme i za sve ostale ljubitelje vina. Program vinske škole sastoji se od tri temeljna stupnja i diplome te je osmišljen vodeći računa o nivou znanja koje polaznik već posjeduje (WSET level 1,2,3 te level 4 koji je dostupan u Londonu). Samo u 2014. godini različite WSET programe završilo je preko 61 tisuću ljudi, a zbog kvalitetnog obrazovnog programa i sistematičkog pristupa WSET je izrastao u jednu od najutjecajnijih škola u području vina i žestokih pića.



Vlasnica konobe Aterina u gradu Korčuli, Maja Kršinić, ujedno i polaznica tečaja, ispričala je kako je slučajno na Facebooku našla objavu WAC-a te se počela interesirati gdje će se i kada održati najbliži tečaj. Bilo je upitno da li će se uspjeti organizirati tečaj u gradu Korčuli. Nakon što su definirani datumi, Maja je priznala kako se iznenađujuće brzo sve uspjelo izrealizirati. Kada je svojim djelatnicima rekla da se WSET održava u Korčuli, otkriva da nisu dvojili već odmah ispunili prijavnice, tako da su s Majom na tečaju i četiri njena djelatnika.

Kao što kaže, ni ona sama, a ni njeni konobari nemaju adekvatno znanje o vinima stoga će ovaj tečaj uvelike poboljšati uslugu u njenoj konobi, ali i samom gradu Korčuli.



Food & Beverage manager Lešić Dimitri restorana, Dražen Matković otkrio je kako ničeg ne bi ni bilo da nije bilo Dennisa Dražena Šunjića koji je omogućio da se sve održi na Korčuli jer se do sada WSET tečajevi nisu nigdje drugdje organizirali osim u većim gradovima, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

‘Ne trebamo ni isključiti gospodina Michaela Unswortha, vlasnika palače Lešić Dimitri koji je ponudio prostor palače i resurse restorana. Korčula je s time napravila veliki korak naprijed što je i rezultiralo velikim odazivom polaznika, za koje smo se zbilja potrudili te im omogućili tri gosta vinara koji su se drage volje odazvali. Inače to nije praksa kod ovakvih predavanja ali smo se potrudili te doveli Franota Milinu Bireta na prvo predavanje koje se održalo 22.siječnja na kojem je govorio o svom poznatom Grku te o Grku kao autohtonoj sorti otoka Korčule. Na drugo predavanje, koje se održalo dan kasnije, pozvali smo Luku Krajančića koji je poznat po svojem Pošipu kojeg radi u nekoliko verzija. Tako su polaznici saznali nešto o daleko poznatom Pošipu. Na slijedeće predavanje u planu nam je da se polaznici nešto bolje upoznaju s vinima Korta Katarina vinarije o kojima će pričati enologinja Nika Silić Maroević’ – ispričao je Matković te je dodao kako se nada da ovo neće biti ni zadnje ovakvo okupljanje s obzirom da su morali odbiti dosta zainteresiranih.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju