Dva su važna datuma u životu svakog vinogradara. Prvi je Martinje, kada mošt prelazi u vino, a drugi je blagdan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara. I dok smo Martinje već obilježili i zalili ga dobrim vinom, red je da se okrenemo blagdanu svetog Vinka i običajima koji se nalažu uz njega.

Međimurci su marljiv narod koji puno ulaže u očuvanje običaja. Jedan od zanimljivijih običaja veže se uz blagdan svetog Vinka, kada nema tog Međimurca koji se neće naći u jednom od mnogobrojnih međimurskih vinograda. Bio snijeg, kiša, vjetar ili sunce, Vincekovo je dan kada svaki vinogradar prvi put u godini kroči u svoj vinograd te nema tog vinogradara kojeg će loše vremenske prilike otjerati od ove "dužnosti". A običaj je sljedeći. Nakon što se za Martinje vinova loza spremila na spavanje, Vincekovo je dan kada ju treba probuditi i darivati kako bi što bolje rodila u nadolazećoj godini.



Vinogradari ovaj dan, iako je još poprilično hladno, počinju s rezidbom vinograda. No prva rezidba neće trajati cijeli dan, već se radi samo par rezova. Reže se nekoliko locnjeva s vinove loze koji se onda stavljaju u vodu kako bi se vidjelo kakva će biti nadolazeća godina, odnosno kako je trs prezimio. Na trseve se vješaju kobasice i suho meso kako bi trsje bilo lijepo i zdravo, a sam trs zalije se s vinom uz molitvu:

Dragi Bog, čuvli trsa mog,
Evo Ti zrelog vina
Da bu dobra godina.
Oblake razmekni
Sunce primekni
Mraza zgoni
Na točo zvoni.
Se bum obdelal
Da bi v jesen popeval
Rozgvu si bum zel
I vu vodu ju del.
Sv. Vincek pokaži svetu
Kak bu vu novom letu.

No običaji isto tako nalažu da za Vincekovo nije red biti sam u vinogradu. Ponukani tom idejom, planinarsko društvo Bundek iz Murskog Središća ove godine, 22. siječnja, organizira 19. po redu Vincekov pohod po međimurskim vinogradima.



Sam pohod počinje kod Termi Sveti Martin odakle se kreće prema Murskom Središću. Start je između 8 i 9 sati. Svi oni koji ne mogu doći do Termi mogu se ukrcati na besplatni autobus koji će iz Murskog Središća voziti od 7.10 do 8.45. Od Termi na put se kreće preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka, Baloga i Bundeka. Ali budite bez brige, nije da ćete samo hodati.

Mnogobrojni vinari i vinogradari koji se nalaze na trasi pohoda rado će vas ugostiti i s vama podijeliti vino, kolače i meso z tiblice. Ipak su Međimurci pravi domaćini i ne škrtare na svojim gostima. Kraj pohoda u Murskom je Središću, najsjevernijem hrvatskom gradu, gdje vas čeka planinarska veselica uz glazbu do jutarnjih sati.

Dođite ovog vikenda u Međimurje te s marljivim vinogradarima započnite novu vinogradarsku godinu i usput se dobro zabavite i uživajte na svježem zraku i prekrasnoj prirodi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju