Na 15 hektara vinograda, Vinarija Trdenić iz Popovače uzgaja grožđe od kojeg proizvodi 100 tisuća litara vina godišnje. Najprepoznatljivije njihovo vino je tradicionalna moslavačka sorta Škrlet, ali uz njega ističu se i Pinot sivi, Pinot bijeli, Cabernet Sauvignon, Rajnski rizling, Graševina, Traminac i Portugizec, a od ove godine u ponudi je i Pjenušac Trdenić.

Kvalitetna i vrhunska vina Vinarije Trdenić možete kušati u njihovoj Vinoteci u Popovači, gdje možete obići podrume i vinograde i upoznati tehnologiju proizvodnje vina te u Voloderskoj kleti, u čijoj su ponudi i brojna autohtona jela. Do Vinarije od Zagreba autoputom imate oko pola sata vožnje, a ova vrhunska i kvalitetna vina možete probati i u renomiranim zagrebačkim kafićima, restoranima i wine barovima.

Posebno dizajniranu večeru s vinima Vinarije Trdenić kao zvijezdama večeri, u Voloderskoj kleti osmislio je sommelier Tomislav Jakopović, a za odličnu izdvedbu bio je zaslužan kuhar Josip Mešnjak.

Meni od sedam sljedova počeo je predjelom od krem moussea od guske i patke uz kojeg izvrsno paše Pjenušac Trdenić, koji tek treba izaći na tržište. Ovaj natur pjenušac napravljen je prirodnom šampanjskom metodom i bez ekspedicijskog likera. U njemu je udio bijelog pinota 80, rizlinga 15 i graševine 5 posto, a ima 11,8 posto alkohola. Berba je 2015.

"Liker diktira ton pjenušca, a ovaj pomalo hrabri uradak je natur i neće se moći standardizirat nego će uvijek ovisiti o berbi. Ovaj pjenušac srednjeg tjela ima karakter, izraženu aromu i naglašenu svježinu", istaknuo je sommelier Tomislav Jakopović dodajući kako za pjenušac baza mora biti dobro vino, visokih kiselina i ekstrakta.

Uz Škrlet Trdenić, također lanjske berbe, poslužena je hladetina sa svježim povrćem, raznolikim mesom, svinjske nogice, tetive, buncek, dimljene kobasice, janjetina, piletina i nešto ovčetine, a povrće je rezano kada je sve skuhano, kako bi dalo svježinu jelu. Sa strane su kapare na aceto balsamicu i bučino ulje.

Kombinacija koja uz vrhunsko vino daje balans na tanjuru. "Škrlet Trdenić ruši sve prerasude o škrletu kao godišnjem vinu kojega treba popiti do sljedeće berbe. Sada je tek u najboljoj formi", ističe Jakopović koji za Škrlet Trdenić kaže kako ga odlikuje prepoznatljiva sortnost, gdje su se primarnim i sekundarnim aromama bijelog voća sramežljivo pridružile ugodne tercijarne arome.



Piletinu u miješanom sezonskom povrću s aromatiziranom tartufatom popratio je Pinot bijeli, berbe 2015.
Meso je pečeno na naglo uz razno povrće, gljive, sir parmezan i aromatizirano je tartufatom (tartufi pomiješani s vrganjima).

"Bijeli pinot kod nas je nepravedno zanemarena sorta, ali jako zahvalna kao veliki prijatelj hrane. Ovaj Pinot odiše voćnošću, a kasnije se otvaraju i cvjetne arome, s dugim završetkom", opisuje Tomislav.

Gulaš od sipe i boba s palentom jelo je čvrste strukture, u kojem se ističu arome jadranske sipe i palente aromatizirane špekom. "Sjajno ga pokriva Pinot sivi, koji postiže zavidne rezultate u Moslavini, a ovaj je punog tijela, izraženih voćnih aroma breskve, zrele kruške i tropskog voća, s nešto višom svježinom od uobičajenih pinota uz lagani dodir rabljenog barriquea. To mu daje i dodatnu živost", opisao je Jakopović.

Patka na mongolski i cous cous poslužena je uz Portugizec lanjske berbe. Pačja prsa pripremljena su posebnom tehnikom tako da se stave na jako zagrijanu ploču i pod pritiskom se peku 45 sekundi sa svake strane. Izrežu se na rezance i stavljaju u zagrijani umak od soje, đumbira i rižinog octa, posluženo uz cous cous. Sommelier Tomislav Jakopović objasnio je neobičan izbor za sljubljivanje, mlado vino lanjske berbe.

"Portugizec je mlado vino koje se obično popije do nove godine, pa unatoč očekivanju da je ovo vino već trebalo biti popijeno, dokazao je da može zadržati prvobitnu voćnost (u kojoj ovdje dominira višnja) i svježinu", zaključio je Jakopović dodajući kako je kombinacija Portugizca i patke idealna jer su po strukturi i aromatskom profilu slični.

Sporo pečeni but od vepra poslužen je na podlozi od pirjane šumske jabuke i hrena. Vepar se kratko pekao i stavio u pećnicu na 80 stupnjeva, prekriven folijom što je omogućilo jednaku termičku obradu. Pekao se 12 sati, a prilog mu je dao ravnotežu i potrebnu svježinu koja je naglasila veprovinu. Servirano je uz Pinot crni Risovac, male privatne vinarije Ivanić iz Kutine. "Ovo strukturirano vino, uz dugotrajnost i pamtljivost mirisa i okusa, odlikuje se raskošnim i prepoznatljivim mirisima crnog pinota i premda mu je potrebno još malo odležavanja u boci , odlikuje ga nevjerojatna elegancija. Potrebno je naglasiti i to da je vino iskreno i odnjegovano uz minimalnu intervenciju vinara u podrumu, koji je računao na kvalitetno grožđe i dobre barique bačve te je na najboljem putu da kao pravi predstavnik ovog teroara postane veliko vino", kazao je Jakopović.

Desert je stigao u neobičnom obliku, tradicionalna štrudla dezintegrirana je na dijelove. Domaća slatka krema, na kojoj su jabuke marinirane u limeti, a hrskavo "sijeno" od tijesta izribano je na vrhu slastice. Sve je preliveno vrućim ganacheom od bijele čokolade. "Kuhar se poigrao svim sastojcima štrudle, ali drugačijim redoslijedom, a desert je odlično pokrio polusuhi Traminac Trdenić, još jedno od vrhunskih vina iz njegove vinarije. Odlikuje se bogatim cvjetnim mirisima, posebice lipom i anisom, a živost mu daje nešto viša kiselina od one na koju smo navikli kod hrvatskih traminaca, posebice onih iz istočne Slavonije. S tim posebnim odnosom kiselina i zaostalog šećera jedinstven je na hrvatskom tržištu", ističe Tomislav Jakopović dodajući kako je u svim ovim vinima, koja su osebujna i iskrena, jako vidljiv potpis vinara. "Kod vina Trdenić doista dobivamo vrijednost za novac, jer su u svojoj kategoriji daleko najjeftinija, što i nije baš najbolje za njihov ugled. Podjednako mogu pratiti tradicionalnu kuhinju, ali i visoku gastronomiju", zaključuje Jakopović.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju