Najdinamičnija slovenska vinska regija i kraj poznat po eksperimentiranju i karakternim vinima te velikim imenima na svjetskoj razini, Alešom Kristančičem iz Movije te Marjanom Simčičem, bila je naše odredište na posljednjem vinskom putovanju. Pored gore spomenutih vinara, sve ćešće se u Hrvatskoj moglo čitati i susresti s još jednim imenom, kojem su vinski krtičari pokazali svoju naklonost, vinarijom Jakončič.

Iako relativno "novi“ na hrvatskom tržištu, Jakončiči zapravo nastavlju obiteljski posao s tradicijom dugom gotovo 170 godina. Na samoj granici Slovenije, kako kažu, tamo gdje Italija prestaje (a ako govorimo o položajima vinograda i stilistici vina, vrlo je teško odrediti točne granice jedne i druge države) smještena su Goriška Brda. Najzapadnija slovenska vinska regija jednako je pod utjecajem Alpa kao i mediteranske klime, koja stiže s Jadrana. Vina Goriških Brda imaju specifičnu čvrstoću i karakter, čistu aromatiku i relativno dug mladenački karakter, u pogledu osvježavajućih kiselina koja vinima ovog kraja daju dobar potencijal za starenje. Rebula je sorta koja dominira brežuljkastim vinogradima Goriških Brda, koji se i dalje, većinom, obrađuju ručno...

Apsolutni hit: Britka i osvježavajuća Jakončič Rebula 2015.

Iznenađenje čašom hladne, svježe Jakončičeve Rebule iz 2015. godine nismo mogli sakriti ni mi, okupljeni taj dan u vinariji, a niti sam Aljoša Jakončič, vlasnik vinarije. Dok smo hvalili ovu jednostavnu varijantu Rebule, čisto i besprijekorno izvedeno bijelo vino, Aljoša nije mogao sakriti svoje iznenađenje našim reakcijama.



Možda bi bilo nezahvalno, Rebulu nazvati baznim ili jednostavnim vinom, ali u asortimanu Jakončič vinarije, ona je početak. U svakom gutljaju moći ćete prepoznati krajolik Goriških Brda, hladniji aplski utjecaj, strme vinograde koji se obrađuju ručno, a daju mnogo voćnosti i mirisnosti vinu. Ovo je vjerojatno najbolji početak i uvod u stilistiku vina Goriških Brda.

Aromatika, osvježenje, čvrsto tijelo vina i snaga koja je izrazito precizno balansirana sa svim komponentama vina. Harmoničan gutljaj, nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ova Rebula 2015. miriše na limune i krepke zelene jabuke, a onda se krenu nazirati i arome tropskog voća, ananasa, iako ne u mjeri da zatome osvježavajuć karakter na nosu. Svježe i mladenačko tijelo Rebule nastavlja se i u ustima nakon prvih gutljaja.

Rekli bismo kako je Jakončić Rebula iz 2015. izvrstan omjer cijene i onoga što vas čeka u čaši. Na policama vinoteke Vivat fina vina u Zagrebu, cijena butelje kreće se oko 70-ak kuna. Gotovo smo i sigurni u to da će vam se Rebula, u najmanju ruku, svidjeti.

Vino koje je iznenadilo i potaklo na diskusiiju: Carolina Bela 2012.

Carolina Bela kupaža je Rebule, Chardonnaya i Sauvignon Blanca. Jedno od najkompleksnijih vina vinarije Jakončič, dobitnik je zlatne medalje na Decanter World Wine Awards 2016. Svakako jedno od najzanimljivijih bijelih vina koja smo probali u vinariji, te ono o kojima smo kasnije dugo pričali, komentirali i zapravo, čudili se, a evo i čemu...

Carolina Bela miriše na šetnju livadom, pokošenu travu i livadno cvjeće, maslačak... Kompleksno vino koje se otvara u slojevima i s vremenom, nakon 10-ak minuta, iz čaše dolaze arome zelene paprike te još cvijeća.

Osjeti se u ovoj kupaži i kremoznost Chardonnaya, slanost i mineralnost, ali dojam, i naš zaključak je kako Sauvignon Blanc u omjeru prevladava u kupaži. Iznenađenje je da Suavignon Blanca samo 5 posto!

Izvrstan primjer kako vinske sorte zasađene na posebnim pozicijama vinarije Jakončič, strmim padinama brežuljaka, mogu postati izrazito karakterne i dati utjecaj nerazmjeran svom udjelu u kupaži. Bilo je ovo zanimljivo iznenađenje, a Aljoša nam u nastavku pojašanjava kako upravo Sauvignon Blanc za Carolinu Belu raste baš tu, ispod vinarije, na izrazito strmom položaju, kamenu i mineralima bogatom tlu. Bere ga, kaže, ranije kako bi očuvao cijelu aromatiku ove sorte.

Carolina Rebula 2012. kompleksno je i bogato vino, krajnje zanimljivo i harmonično. Isplatilo bi se ostaviti koju bocu u vinskom podrumu jer će trajati i divno se razvijati u boci, još nekoliko godina zasigurno.

Carolina Noir 2012.: Sve što Pinot crni može postići

Tanka kožica crnih Pinota daje manje intenzivu crvenu boju vina u čaši, svilenkaste tanine i toliko teško dosezljive mirisne note crvenog bobičastog voća, malina, jagoda, brusnica. Grožđe za Carolinu Noir dolazi iz vinograda starih 20 godina. Uz svježe crveno voće, na nosu se primjete note kože te elegantno uklopljeno drvo, od odležavanja u barrique bačvicama dvije godine.



Carolina Noir blage je crvene boje, a iz čaše izvire crveno bobičasto voće, jagode, maline, u pratnji suptilnih kožnih i hrastovih aroma. U ustima baš kako ga zamišljate, glatki i zreli tanini toliko su suptili da ih niti ne primjetite, a gutljaj je još uvijek osvježavajući. Ovo je najpoželjniji stil ove zavodljive sorte.

Kako su crni pinoti na lakšoj strani crvenih vina, Carolinu Noir možete upariti i s morskom hranom i bijelim mesom.

Bordoške kupaže vinarije Jakončić: Carolina Rdeča iz 2011. i 2006.

Na red su došle bordoške kupaže vinarije Jakončič. Ista kombinacija sorti, Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc, u Carolini Rdečoj iz 2011. više je Cabernet Sauvignona u omjeru. Carolina Rdeča iz 2011. tamna je i intenzivna. Bogata okusima i mirisima tamnog voća, borovnica, ribizla, začina, crnog papra. Moćno vino koje će trajati godinama, na okusu je još uvijek mlado i trebati će mu još koja godina u boci.



Carolina Rdeča 2006. poslastica za kraj druženja Aljoše Jakončiča s novinarima iz Hrvatske. Ovdje se odmah primjeti Merlot koji dominira. Mnogo mekanije s više aromama crvenog voće od 2011. i to ne samo zbog svoje zrelosti. Ozbiljno vino koje treba vremena u dekanteru prije posluživanja.

Ugodan drveni karakter Caroline Rdeče iz 2006. prati tamna čokolada, cedrovina, slađe note likoricije i začina poput vanilije. Bila je ovo divna paleta okusa i mirisa.

Sigurni smo, o vinariji Jakončič još ćemo mnogo pričati

U samo jednom danu Aljoša nas je uspio iznenaditi nekoliko puta, počevši sa svježom Carolinom Rebula iz 2015. preko mnogo kompleksnijih bijelih i crvenih kupaža. Energičan i zaigran krakter, Aljoša Jakončič dijeli sa svojim vinima koja te iznenade, osvježe i potaknu na razmišljanje.



Jedino je sigurno, iz vinarije Jakončič dolaze precizno kreirana vina koja velik dio svog karaktera i snage crpe iz izvrsnih položaja vinograda. Smješteni na brežuljcima, berba kojoj smo prisustvovali u rujnu obavlja se ručno te i sam Aljoša ističe, kako u samom vinogradu napravi najveći dio posla što se u njegovim vinima osjeti.

Selekciju vina iz vinarije Jakončić imate priliku probati u 60-ak restorana i barova diljem Hrvatske ili ih potražiti na policama vinoteka. Preporuka, ako ih dosada niste imali prilike probati!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju