Jedna od najpoznatijih slastica na svijetu zasigurno je tiramisu koji je i danas uz kremasti sladoled odnosno gelato najbolji talijanski 'izvozni' proizvod kada je riječ o slatkom. Mascarpone sir u kombinaciji s kremom od jaja i piškotama natopljenima u kavu baza su svakog tiramisua, a s godinama ovaj je desert dobio bezbroj inačica.

Tako smo i mi pronašli svoj savršeni tiramisu. S obzirom da mnogi Istru zovu hrvatskom Toskanom, inspiraciju smo pronašli upravo tamo, u štanciji Špin. Istarska kravlja skuta u našem je desertu odlično zamijenila 'već viđeni' mascarpone.

Nekad poznata kao sir siromašnih, ova izuzetno zdrava i lagana, kremasta skuta odličan je dodatak raznim slanim i slatkim jelima, od predjela pa do deserta. Zvijezda je i našeg neobičnog tiramisua s lješnjacima za čiju vam je pripremu potrebna samo jedna zdjela, obična žlica i doslovno pet minuta. Poslužite ga na klasični način ili poput nas u staklenci kako bi odmah bio spreman za roštilj ili piknik u prirodi.

RECEPT - Tiramisu sa skutom i lješnjakom

Sastojci:

250 g istarske kravlje skute Špin
150 ml jogurta
50g šećera
1 vanilin šećer
5 žlica mljevenih lješnjaka
200 ml kave
pola žličice cimeta
2 piškote po sloju
kakao u prahu za ukras

Priprema:
1. Pomiješajte skutu, jogurt i šećer u velikoj zdjeli. Dodajte lješnjake i vanilin šećer pa dobro promiješajte.

2. U kavu umiješajte cimet i rum po želji.

3. Narežite piškote na kockice i nakratko ih umočite u kavu te počnite slagati slojeve. Počnite s piškotama, pa na njih stavite kremu pa opet piškote i završite sa slojem od kreme.

4. Zatvorite staklenku ili pokrijte posudu u kojoj ste radili tiramisu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem pola sata.

5. Prije posluživanja pospite kakaom u prahu. Ovaj slasni desert pripremljen u staklenci ponesite na piknik i razveselite društvo. Dobar vam tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju