"Ako je suditi po rezultatima dosadašnjih istraživanja, s velikom dozom sigurnosti se može reći da gradinsko naselje pri vrhu Velike Mrdakovice zaista pripada drevnom liburnsko-rimskom gradu Arauzoni,“ ističe u svome novom postu na blogu "Brod u boci".

Pretpostavlja se da je naselje osnovano u 7. stoljeću prije Krista i živjelo je intenzivnim životom punih devet stoljeća.

Za sada je istražen samo manji dio lokaliteta, ali ako je suditi po konfiguraciji terena, načinima na koji su posložene stijene i pravcima kojima se pružaju, veoma je izgledno da će se ista priča nastaviti i u budućnosti. Ovdje su već pronađeni brojni novčići, keramičke posude, pehari, vaze, tanjuri, čaše, predmeti za svakodnevnu upotrebu, more zanimljivih stvari.



Za divno čudo, prostor Velike Mrdakovice ili Arauzone kako vam milo i drago, je da prostite, "turistički valoriziran", primamljiv, pristupačan i edukativan i zapravo s vremenskim odmakom od desetak godina koliko pišem ovaj blog i posjećujem slična mjesta po Dalmatinskoj zagori, mogu potvrditi da su trendovi pozitivni i da su napravljeni zaista veliki pomaci. Još donedavno, do ovakvih mjesta nisu vodili putovi niti su putokazi upućivali da bi se tu moglo nalaziti nešto značajno.

Što je sve bloger "Brod u boci" doživio u Velikoj Mrdakovici pročitajte ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju