U zadnje vrijeme stanovnici poznatih turističkih odredišta sve se više i više bune protiv masovnog turizma. Tako su prije nekoliko mjeseci svoje nezadovoljstvo izrazili stanovnici grada na vodi, a zadnjih nekoliko godina bunt protiv turista prisutan je i u gradu velikog Antonija Gaudija, Barceloni.

Naime, unatoč velikim novcima koje grad ostvaruje zahvaljujući turizmu, lokalnom stanovništvu sve više i više smeta masovnost turizma u Barceloni. Primjerice, prošle godine posjetilo ga je 32 milijuna turista, što je za grad od 1,5 milijuna stanovnika, po mišljenju njegovih građana, pretjerano.

Masovni turizam također je doveo do nekoliko negativnih stvari, prije svega povećanja cijena najma, ali i prodaje stanova. Tako su mnogi stanovnici zbog skupoće odlučili preseliti u periferne dijelove grada. Na kraju krajeva i anketa provedena među građanima nije kao prvi problem istakla nezaposlenost, već turizam.



Gradonačelnica Ana Colaum odlučila je stati na kraj masovnom turizmu, rekavši jasno i glasno kako "neće dozvoliti da ponos Katalonije završi poput Venecije". Otkad je prije dvije godine preuzela upravljanje gradom, uvela je nekoliko mjera, među kojima je limitiranje broja turista koji mogu posjetiti slavnu tržnicu La Boqueria, ali i naplaćivanje visokih kazni servisima poput Airbnb i HomeAway, koji nemaju potrebnu licencu.

A sad je donesen još jedan zakon koji bi dodatno trebao ograničiti broj turista u gradu. Zakon ne dozvoljava izgradnju novih hotela i licenciranje privatnih iznajmljivača, a ideja je da se provodi sve dok se broj turista u gradu ne smanji.

Zakon je naišao na brojne kritike hotelijera i biznismena, koji smatraju kako hoteli nisu problem, jer u hotelima godišnje odsjedne tek četvrtina ukupnog broja turista.

U svakom slučaju zanimljivo, jer dok se gradovi uglavnom otimaju za turiste, Barcelona ih ima toliko da njihov broj želi smanjiti. Hoće li u tome uspjeti, pokazat će vrijeme, a vi požurite istražiti grad prije nego se donesu još kakvi ograničavajući zakoni. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju