1. Kupujte organsku hranu
Organski proizvodi troše oko 40 posto manje energije od ostalih prehrambenih proizvoda jer se tijekom njihove proizvodnje ne koriste energetski potrošači poput umjetnih gnojiva i pesticida, što pozitivno utječe na okoliš, ali i naše zdravlje.

2. Koristite ribu i plodove mora s oznakom MSC
Uvjerite se da riba i školjke koje kupujete dolaze od dobro upravljanog ribarstva, potražite oznaku Marine Stewardship Council (MSC) i pratite savjete WWF-ovog vodiča za plodove more.

3. Koristite palmino ulje u skladu s održivim razvojem
Palmino ulje prisutno je u mnogim prerađenim namirnicama poput margarina i sladoleda, no širenje plantaži za proizvodnju ovog proizvoda prijeti ostanku tropskih šuma i nekim životinjskim vrstama poput orangutana. Zato je dobro uvijek kupovati proizvode od tvrtki koje imaju certifikat o održivom upravljanju palminim uljem.

4. Kupujte sezonsku hranu
Voće i povrće uzgojeno u njihovoj sezoni sazrijevanja ostavlja mnogo manji ekološki otisak od onoga koje sazrijeva van sezone u staklenicima. Najbolji primjer za to su rajčice i jagode koje se mogu kupiti i tijekom zime.



5. Kupujte domaću hranu
Koliko dugo putuje hrana koju kupujete od proizvodnje do vašeg stola? Kada god imate mogućnost, kupujte domaće namirnice koje nisu proputovale pola svijeta da stignu do vašeg doma.

Ako zaista želite jesti ljetno voće i povrće usred zime, probajte doći do onog uzgojenog u toplijim krajevima, u onim krajevima u kojima je u to doba godine sezona sazrijevanja tim namirnicama, radije nego da posegnete za namirnicama uzgojenim u staklenicima vaše zemlje.

Ako birate namirnice iz daleka, dobro proučite način na koji su transportirane do vaše zemlje.

Savjet plus:

Kupujte samo ono što ćete uistinu pojesti! U Sjedinjenim Američkim Državama 14 posto kupljene hrane u supermarketima biva bačeno jer istrune ili se ne pojede. To je bespotrebno trošenje resursa – ne samo u proizvodnji, već i za njezin transfer, skladištenje i konzerviranje.

Više savjeta o odgovornom korištenju hrane i zaštiti okoliša pronađite na stranici WWF-a.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju