7. Bez rezervacije (org. No Reservations)

Kako bi u potpunosti uživali u ovoj klasičnoj romantičnoj komediji, bolje ispecite pizzu nego kokice. Ovaj film, naime, prati 'borbu' kuhača za prevlast u jednoj klasičnom njujorškom restoranu između dva svojeglava kuhara (Aaron Echhart i Catherine Zeta-Jones), a uključuje slasne slijedove talijanske i francuske kuhinje od kojih ćete definitivno postati gladni.


6. Le Chef (org. Comme un chef)
Nadmetanje kulinarskih divova tema je i filma Le Chef redatelja Daniela Cohena iz 2012., ali ovoga puta između francuskog tradicionalista i 'novog' klinca na kulinarskom nebu koji preferira kuhati u trendovskom smjeru molekularne gastronomije. Kakav biste sladoled vi radije pojeli – onaj napravljen ručno, ili uz pomoć tekućeg dušika?


5. Julie & Julia (org. Julie & Julia)

Uz maestralnu glumu Oskarovke Maryl Streep i Amy Adams, prepustite se i kadrovima prekrasno skuhane i dekorirane hrane u filmu koji odaje počast usponu kuharske legende Julie Child koja je unijela revoluciju u način na koji Amerikanci pripremaju hranu.



4. Čokolada (org. Chocolat)
Ako ste u potrazi za filmom koji će biti odlična podloga za zavođenje, ne trebate tražiti dalje od senzualne čarolije Hallströmove Čokolade. Radnja filma vrti se oko samohrane majke (Juliette Binoche) koja proizvodi magične slastice od kakaa i neodoljivim okusima mami mještane malog francuskog sela u šezdesetim godinama prošlog stoljeća.



3. Konobarica (org. Waitress)
Neodoljiva humorna drama o konobarici (Keri Russell) koja se teško snalazi u svakodnevnom životu, ali zato nema problema s pripremom slanih i slatkih pita. Izazivamo vas da na prazan želudac pogledate film (a osobito kadrove vezane uz pripremu pita), i ne odlučite skočiti do prve slastičarnice. A-ha!



2. Babetina gozba (org. Babettes gæstebud)

Popis ne bi bio potpun ni bez danskog ostvarenja Babetina gozba iz 1987., koji je snimljen prema romanu Karen Blixen, nagrađen Oscarom za najbolji dugometražni film na stranom jeziku. Film prati pripremanje svečane večere, a uključuje ukusna gastronomska iznenađenja – sve od kornjačine juhe do prženih prepelica.


1. Juhu-hu (org. Ratatouille)

Šećer za kraj: animirana klasika za cijelu obitelj iz Disneyja koja spaja beskrupulozan svijet vrhunskog kuhanja, francuski složenac od povrća i jednog neustrašivog štakora. Štakor u kuhinji baš i nije appetitlich prizor, osim ako nije u pitanju ova animirana poslastica. Obožavat ćete svaku sekundu, uključujući i zločeste primjedbe kritičara Antona Ega.  

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju