Iako zbog ratne situacije u Izraelu, Libanonu i Siriji mnogi odgađaju svoje putovanje u Jordan, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri planiranju putovanja na ovu prekrasnu destinaciju.

1. Rent-a-car
Jordan je relativno mala država te će vam od Ammana do Mrtvog mora trebati svega dva sata vožnje automobilom. Razmislite o opciji rentanja vozila jer će vam to uštedjeti puno vremena, a i ako usporedimo cijene rent-a-cara u Jordanu s nekom europskom destinacijom – vidjeti ćete kako su ovdje daleko niže. Automobilom možete posjetiti Mrtvo more, Aquabu koja se nalazi na obali Jordana, Jerash s ostacima drevnih gradova ili Fenyan u kojem možete upoznati pravu Beduinsku kulturu. Možete posjetiti i Mount Nebo s koje je Mojsije promatrao „Obećanu zemlju“ ili se zaputiti u Petru – drevni grad Nabatanaca.



2. Obucite se konzervativno
Iako ste turisti, morate znati jedno – vi ste gosti, na tuđem teritoriju. Nemojte misliti kako ćete u kratkim hlačicama ili minicama proći neopaženo. Upravo suprotno – svi će vas gledati, ali zbog totalno krivih razloga. Nemojte misliti da se dive vašim nogama - mnogi od njih će se osjećati uvrijeđeno.

3. Izađite van grada
Nemojte otići u Jordan, a da ne posjetiti jednu od pustinja ili prirodnih rezervata. Jordan je puno više od Petre i Ammana. Preporučujemo vam posjet zaštićenom rezervatu Dana u kojem raste preko 700 biljnih vrsta, te obitava 215 vrsta ptica i 38 životinjskih vrsta.



4. Istražite tradicionalni, ali i moderni Jordan
Iako se na prvu ne čini, Jordan je jako razvijena država. Amman je prava svjetska metropola u kojoj su mladi isti kao i u Londonu ili nekoj drugoj metropoli. Provedite se u jednom od brojnih noćnih klubova, ili zapalite šišu u jednom od nargila barova koje ćete pronaći na svakom koraku.

5. Nemojte se brijati prije odlaska na Mrtvo more
Da, i pri tome ne mislimo samo na brijanje brade - cure, ovo vrijedi i za vas! Ako se planirate kupati u ovom najslanijem moru na svijetu morate znati da ako se obrijete, možete očekivati da će vam slana voda nadražiti kožu pa ćete imati osjećaj da gorite. Pečeee!



6. Imajte keš za vizu na granici
Za ulazak u Jordan potrebna vam je viza. Iako procedura za dobivanje vize i nije baš komplicirana (kupujete ju na granici ili aerodromu), može vam biti „painintheass“ ako kod sebe nemate - novca. Ne brinite se pretjerano, ona stoji svega deset Eura...

I za kraj nam preostaje jedno – zaželjeti vam sretan put, nakon što bacite oko na galeriju!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju