Svakodnevno slušamo kako je Irska idealna zemlja za život. U ovu temu se nećemo uplitati, ali sigurno znamo zašto je vrijedno kupiti avionsku kartu i posjetiti ovu zelenu idilu. Prekrasni krajobrazi, nacionalni parkovi, legende o zločestim irskim patuljcima, gaelski jezik, Ratovi zvijezda i Igra prijestolja, NLo-i, riđokosi i ljubavne romanse.

Volite prirodu? Ono što ćete prvo shvatiti je činjenica koliko je zapravo zelena boja raznolika. Teško da ćete bilo gdje drugdje pronaći toliko nijansi zelene boje. Već na prvi pogled kod slijetanja aviona zaljubit ćete se u prekrasne krajolike. Naša preporuka je da odaberete let u jutarnjim satima, jer ovo ćete zasigurno pamtiti dugo. Niti višesatna vožnja autobusom s jednog na drugi kraj Irske neće vam teško pasti. Iz iskustva znamo, i razgovor s napornim strancima postaje ugodan.



Evo vam još jedan razlog. Connemara je nacionalni park smješten na samom zapadu na području Galwaya. Možete posjetiti izložbu o krajobrazima nacionalnog parka, audio-vizualni show, jahati na lokalnim ponijima, iskusiti šetnju Diamond Hillom ili samo sjesti i popiti koju pintu Guinnessa. Najveći sisavac u parku je poni, pa se naleta opasnih životinja ne morate bojati. Prije nego što krenete, naučite riječi njihove tradicionalne pjesme 'Hills of Connemara'.

A legende? Svi vole legende, pa tako oni koji su barem malo upoznati s irskom kulturom žele pronaći malene zelene irske patuljke s velikim šeširima na glavi. Teško da ćete ih pronaći, ali dali smo vam dobar povod za odlazak. Zamislite da svojim unucima pričate kako ste šetali onim prethodno spomenutim zelenim puteljcima, spotaknuli se, lupili glavom o pod i probudili se kraj malog zelenog patuljka koji vam se smije zbog vaše nezgode.



Ako i doživite ovakav peh i nađete se u ovakvoj, na prvi pogled neugodnoj situaciji, patuljak će vam pričati gaelski. Irski gaelski jedan je od dva službena irska jezika. Samo 5% stanovništva zna ga pričati, a kad se vratite s ponosom se možete hvaliti da ste posjetili Eire. Dok ste tamo, pozdravljajte se s Dia dhuit! Guinness ćete na Temple Baru, najstarijem irskom kvartu krcatom tradicionalnim pubovima naručiti s Piont Guinness. Posjetite i Galway, mjesto u kojem živi najviše izvornih govornika gaelskog jezika.

> Mjesta koja će vam pravi Irci preporučiti da posjetite u Irskoj

Volite i filmove? Tamo vam niti toga neće nedostajati. Posjetite Wild Atlantic Way, lokaciju na kojoj su snimani sedmi i osmi nastavak legendarnog filma Ratovi zvijezda. Skellig Michael, kameni otok u jugozapadnoj Irskoj, mjesto je na kojem su snimljeni ključni kadrovi. Tko zna, možda se vratite s fotografijom Lukea i njegovog svjetlosnog mača. Uz to, otok je i pod UNESCO-vom zaštitom. Preporučujemo posjetu lokacijama na kojim je snimana poznata serija Igra prijestolja. Posjetite Winterfell Castle ili Kingsroad i uživajte u čaju i srednjovjekovnom druženju. Obucite neki od kostima koji je bio korišten na snimanjima, obiđite filmski set, zamislite da ste John Snow i doživite svoju srednjovjekovnu avanturu.

Ako ste se odlučili na polazak, sjetite se i ovog. Poznat je podatak da je u Irskoj prijavljen najmanji broj prikazanja svemirskih letjelica. Pođite i popravite statistiku! Isto tako, 70 posto Irkinja upustilo bih se u ljubavnu aferu na putovanju na koje odlaze bez bračnog druga ili djece. Pogađate, čak 90 posto muškaraca učinilo bi isto. Želite ljubavnu avanturu? Krenite! Razbijte i mit o prevlasti riđokosih Iraca. Njih samo 9 posto diči se ovakvom prirodnom bojom kose. I nemojte se bojati da nećete popiti svoju pintu finog irskog pale alea. Dublin ima jedan pub na svakih 100 stanovnika.

> 10 stvari koje niste znali o Smaragdnom Otoku

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju