U utorak, 24. siječnja, u Lyonu počinje najprestižnije kulinarsko natjecanje Bocuse d'Or. Svi ljubitelji kuhanja od 9 će sati ujutro putem livestreama moći pratiti dvodnevnu borbu 24 kuhara za titulu najboljeg na svijetu.

Po prvi put u 30 godina povijesti natjecanja, umjesto ribljeg jela, natjecatelji će morati pripremiti potpuno vegansko jelo posluženo na tanjuru koristeći isključivo voće, povrće, žitarice, sjemenke ili mahunarke s veganske tržnice METRO-a, na kojoj će moći birati među 146 namirnica. Kuharima je dopušteno korištenje dvaju namirnica koje predstavljaju njihovu zemlju, što je iznimno važno jer će geografska specifičnost i originalnost činiti 20 posto finalne ocjene jela.



U pripremi jela posluženog na pladnju, koristeći ultra svježe meso i plodove mora, koje i ove godine osigurava METRO, nacionalne ekipe morat će pripremiti Bresse piletinu iz slobodnog uzgoja i školjke.

Bocuse d'Or osnovan je 1987. s ciljem isticanja kulinarske izvrsnosti i talenta, a ove godine kulinarsko natjecanje, čije se finale održava svake dvije godine, slavi 30. obljetnicu. Za sudjelovanje u natjecanju i mogućnost osvajanja titule najboljeg kuhara na svijetu, kuhari se kvalificiraju na jednom od natjecanja kontinenata (Bocuse d’Or Europe, Bocuse d’Or Asia Pacific and Bocuse d’Or Latin America), individualnim kvalifikacijama ili putem "divlje karte".

Svaka nacionalna ekipa sastoji se od dva kuhara, od kojih je jedan glavni te asistenta kuhara koji mora biti mlađi od 22 godine u vrijeme natjecanja. Ekipe imaju 5 sati i 35 minuta za pripremu i prezentaciju jela, uz stroga pravila o tome koje namirnice smiju biti unaprijed pripremljene ili narezane.

Detaljnije informacije o natjecanju te informacije o natjecateljima možete pronaći na službenoj stranici, a dodatne fotografije na Flickru.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju