S početkom godine, ali početkom korizme, svi uvelike govorimo kako je sad dosta i da se okrećemo zdravoj prehrani i zdravom načinu života. No nekako sve to ostaje samo na pustim željama i lijepim riječima. Niti se počnemo zdravije hraniti niti se počnemo više kretati.

Kao da nas nešto koči u ostvarivanju nauma i želja. A što bi to moglo biti? Ništa drugo doli ljudska glupost, lijenost i krivu uvjerenje da zdravo ne mora biti i ukusno. No tu smo debelo u krivu. Zdravo itekako može, i jest, ukusno. Samo treba znati pripremiti zdravu hranu tako da vam zagolica nepce.



Naravno kombiniranje okusa nešto je što se uči kroz život i iskustvom. Nitko se ne rodi znajući sve o spajanju okusa, potrebno je puno eksperimentiranja i kuhanja da bi se postiglo savršenstvo. No što ako stvarno nismo talentirani da bismo mogli spajati ukuse i još k tome zdravo kuhati? E za to su tu drugi koji svoje znanje i iskustvo svakodnevno pretaču na tanjure koje nam poslužuju u svojim restoranima.

Tako je i s restoranom 'Šumski bistro'. Iako bi na prvu pomislili da se radi o bistrou koji se nalazi negdje usred duboke šume okružen visokim stablima, to nije tako. Ovaj restoran smjestio se u samom centru Zagreba i za vas, svakodnevno, sprema vrhunska jela pripremljena od divljeg samoniklog bilja. Sam restoran nastao je kao ideja i želja 'šumskog' kuhara i lovca na bilje Antona Rudana da Zagrepčanima predstavi svoje pomno osmišljene recepte.

Jeste li ikada pomislili da bi juha od kiselice mogla biti ukusna? Pa ako ju iskombinirate s organskim krumpirom i ubacite nekoliko pomno odabranih začina dobit ćete vrhunsko toplo predjelo. Juha od samoniklog bilja priprema se od, kako i sam naziv govori, samoniklog bilja. Još uvijek mislite da takva juha ne bi mogla zadovoljiti vaše nepce? E pa onda je vrijeme da se prepustite izazovima i proširite vidike u restoranu 'Šumski bistro'.

No, samoniklo bilje ne mora se koristiti samo u juhama. Postoji mnogo recepata u kojima se ona mogu koristiti i gdje mogu zamijeniti nama više 'prihvaćene' namirnice. Jedno od takvih jela je šumski biftek sa samoniklim biljem. Ovo je iznenađujuće ukusan i hranjiv komad mesa kombiniran sa pečenim krumpirom ali i sezonskim samoniklim biljem kao prilogom.

Ali deserti nemaju tu mogućnost da se mogu kombinirati sa samoniklim biljem. Osim ako ćete tražiti divlje kupine, borovnice i slično te od njih raditi fine kolače. No zato u ovom restoranu poslužuju jednu ne tako uobičajeno tortu. Naime riječ je o torti od konoplje koja za podlogu ima biskvit od konopljinog brašna na kojem se nalazi razne kreme, čokolada i voće. Pravi savršeni desert za riješiti se proljetne depresije i umora.

Ako ste za širenje vidika i isprobavanje nečeg novog onda je ovaj restoran pravo mjesto za vas. Ovdje ćete se naučiti koje su biljke jestive, a to bi vam kasnije moglo koristiti ako zapnete negdje u divljini.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju